Statele membre au obligația de a dezvolta noi tehnologii, de a exploata resursele necesare, dacă vor să asigure autonomia strategică a Europei în ceea ce privește producția industrială, spune, la PROFIT NEWS TV, ministrul Economiei, Florin Spătaru.
„Europa trebuie sa redevină centru de producție. Deși în acest moment poate avea resurse minerale pentru asigurarea acestei autonomii, nu există capabilități de rafinare și atunci, aceste resurse le ducem în continuare în China pentru a obține materii prime, care ulterior se întorc în Europa. Trebuie să oprim un astfel de demers astfel încât, în Europa, să putem să exploatăm resursele minerale, să le producem și să le implementăm în produsele de care avem nevoie”, a spus Florin Spătaru.
Relocarea producției în Europa a fost discutată pe 1 februarie în cadrul reuniunii ministeriale informale a Consiliului UE Competitivitate COMPET, organizată de Președinția Franceză a Consiliului Uniunii Europene la Lens, Franța, la care au participat 27 de miniștri ai industriei și pieței interne, printre care și ministrul economiei, Florin Spătaru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Miniștrii Economiei au trebuit să răspundă la trei întrebări cheie pe care CE le-a lansat în această întâlnire informală. Prima întrebare vizează capabilitatea și măsurile pe care UE le ia în acest moment pentru a-și asigura autonomia strategică. Prin comunicarea privind politica industrială au fost identificate 137 de elemente critice pe care UE trebuie să le asigure pentru a putea implementa planul verde lansat de către CE”, a mai spus ministrul Economiei, la PROFIT NEWS TV.
Proiecte importante de interes european comun (IPCEI) în domenii precum bateriile pentru vehicule electrice și microelectronica reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru realizarea unei digitalizări durabile și că aceastea vor mobiliza eforturile de aplicare a tehnologiilor avansate în industriile de vârf – auto, tehnologii de comunicații, spațiu, sănătate, apărare.
„Noi putem contribui în domeniul microelectronicii. Vorbim de o jumătate de miliard de euro asigurat prin PNRR, dar nu este totul . Va trebui să asigurăm aceste capabilități de producție în România pentru asigurarea ecosistemului în domeniul microelectronicii. Avem nevoie de aceste cipsuri și de acești semiconductori în industria auto. România are în acest moment doi jucători mari și o producție importantă în domeniul auto. Un astfel de demers ne poate ajuta foarte mult în asigurarea retenției acestui segment în România”, subliniază Florin Spătaru.