PROFIT NEWS TV Președintele Camerei de Cooperare Economică Româno-Rusă: Analiștii nu au curajul să arate adevăratele cifre. Va pune capac multor domenii economice din țară. Multe industrii vor ajunge la apogeul suferinței. Cine scapă

PROFIT NEWS TV Președintele Camerei de Cooperare Economică Româno-Rusă: Analiștii nu au curajul să arate adevăratele cifre. Va pune capac multor domenii economice din țară. Multe industrii vor ajunge la apogeul suferinței. Cine scapă
scris 4 mar 2022

Președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă (CCECRR), Tudor Afanasov, avertizează la PROFIT NEWS TV cu privire la impactul sancțiunilor impuse Rusiei asupra mediului de afaceri românesc. Nimeni nu va scăpa. Doar băncile pot răsufla ușurate. 

Dacă în cei doi ani de pandemie companiile au reușit pe cât posibil să supraviețuiască, războiul Rusia-Ucraina „va pune capac asupra multor domenii economice ale țării”, anticipează președintele organizației.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Se pare că problemele se țin scai de antreprenori. Sectorul bancar însă scapă de repercursiunile sancțiunilor impuse Rusiei, expunerile băncilor românești în spațiul rusesc și în cel ucrainean fiind extrem de reduse, explica anterior Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, la PROFIT NEWS TV.

„Acest sancțiuni sunt, de fapt, o continuare a ceea ce s-a început în 2014. Decăderea relațiilor noastre bilaterale a început în acel an. De la an la an situația a fost din ce în ce mai grea atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru mediul economic. Sancțiunile au avut un mare impact economic în ceea ce privește balanța noastră bilaterală. În 2018 au existat câteva semne că relația noastră bilaterală începe oarecum să-și revină, fiindcă companiile românești au început să exporte mai mult pe piața din Rusia, iar în 2019 am avut mai multe solicitări de la diverși investitori din Rusia sau cu origini rusești pentru investiții destul de mari pe piața din România”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Tudor Afanasov, adăugând însă că pandemia a stopat aceste proiecte investiționale, în timp ce războiul început de Putin a oprit acum dezvoltarea relațiilor dintre România și Rusia.

PROFIT NEWS TV Dragoș Mesaros, SSIF Goldring: Mă aștept în continuare ca volatilitatea să fie crescută. Pe termen lung există posibilitatea să fie o investiție bună la niște prețuri mai mici CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dragoș Mesaros, SSIF Goldring: Mă aștept în continuare ca volatilitatea să fie crescută. Pe termen lung există posibilitatea să fie o investiție bună la niște prețuri mai mici

România, fiind conectată la piața mondială, nu va scăpa de valul de efecte negative pe care le-a generat războiul. Multe industrii vor ajunge la apogeul suferinței.  

„Vedem în momentul de față că țări precum Germania, Franța, Italia, Spania, inclusiv SUA, au început deja să întâmpine mari dificultăți, iar analiștii, din păcate, nu au curajul să arate adevăratele cifre care ar putea reflecta imaginea corectă a pieței noastre. Acum va fi apogeul. Va pune capacul asupra multor domenii economice din țara noastră și cel mai mult va fi afectat domeniul siderurgic, metalurgic, unde vorbim și de prețuri tot mai mari la energie și de lipsa de materie primă”, mai spune Tudor Afanasov. 

Importurile și exporturile cu Rusia devin din ce în ce mai scumpe, dar și mai greu de realizat. România importă de la ruși combustibili și uleiuri minerale, cauciuc, fontă, fier, hârtie, carton, produse care valorează peste două miliarde de euro.  

„Având în vedere că transporturile din Rusia sunt blocate, vasele care circulă sub steag rusesc sunt arestate în porturi sau confiscate este clar că va crește prețul transportului, care va fi foarte scump. Și acum sunt niște prețuri la transport foarte mari, s-au dublat în ultimele două luni. Noi producem foarte multe cazane pentru rafinăriile din Federația Rusă, diverse echipamente pentru centralele nucleare de acolo, țevi, conducte, cereale, semințe etc. Toate aceste lucruri vor fi afectate. Piața de echipamente, de carusele va fi afectată. România era un livrator tradițional în Federația Rusă”, atrage atenția președintele CCECRR. 

CONFIRMARE Ministrul Transporturilor schimbă Legea achizițiilor publice. Eliminarea \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ministrul Transporturilor schimbă Legea achizițiilor publice. Eliminarea "șantajului antreprenorilor"

Potrivit acestuia, o altă problemă pe care o au companiile din România este lipsa finanțării, mai ales pentru cele care activează în industria grea.

„În ultimii ani am văzut că băncile erau din ce în ce mai puțin disponibile să finanțeze companiile din industria grea. A accesa un credit era destul de dificil pentru aceste zone, uneori chiar imposibil. Este clar că fiecare instituție bancară caută soluții ca să-și protejeze capitalul. Dar dacă nu există flexibilitate și o înțelegere a acestui demers este clar că nici business-ul românesc nu se va dezvolta. Suntem în concurență cu un business occidental care are parte de susținere bancară, financiară, în timp ce companiile de la noi se luptă pentru a obține susțineri și finanțări”, explică Tudor Afanasov. 

Despre boicotarea companiilor locale cu capital rusesc, el susține că este „ca și cum ți-ai cumpăra cizme de la ruși și ți-ai bate singur cuie în ele”, iar această acțiune va duce la a lăsa foarte mulți români fără locuri de muncă. 

„Lukoil are 3.000-4.000 de angajați. Există și o grămadă de afaceri care oferă servicii pentru aceste companii. Impactul economic va fi unul pe care îl vor resimți toți. Nimeni nu va scăpa de ceea ce înseamnă balanța negativă și închiderea multor afaceri. Boicotarea companiilor cu capital rusesc ne va afecta pe toți. Din punct de vedere bancar e clar că România nu va fi afectată, dar mediul de afaceri da. Domeniul energiei, petrol și gaze va suferi cel mai mult”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Suferința unora, oportunitatea altora. Președintele PIAROM: Vor căuta să folosească această șansă pentru a spori cantitățile livrate. Guvernul ar trebui să fie foarte atent în domeniul acesta CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Suferința unora, oportunitatea altora. Președintele PIAROM: Vor căuta să folosească această șansă pentru a spori cantitățile livrate. Guvernul ar trebui să fie foarte atent în domeniul acesta

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat luni controale la benzinăriile Lukoil și Gazprom din România, dar și la alte magazine din România aparținând unor firme rusești. Aceasta după ANPC a primit mai multe reclamații cu privire la comportamente abuzive pe care le-ar fi avut aceste companii. Acțiunea a generat însă discuții legate de faptul că verificările sunt pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia. 

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat până marți controale la 55 de benzinării Lukoil și magazinele aferente acestora din 22 de județe, fiind aplicate 56 de amenzi contravenționale în valoare totală de aproximativ 600.000 lei și 29 de avertismente. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare totală de peste 16.000 lei, iar pentru 12 puncte de lucru comisarii au decis oprirea temporară a prestării serviciului și încetarea practicilor comerciale incorecte. 

De asemenea și Ministerul de Finanțe prin intermediul mai multor structuri, printre care și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a inițiat mai multe analize privind impactul războiului din Ucraina asupra economiei României, fiind verificat și modul în care sancțiunile anunțate de Comisia Europeană și un număr de state vor afecta companiile cu acționari ruși din România, inclusiv persoane aflate pe lista sancțiunilor, precum și expunerea sectorului bancar față de aceste companii, au declarat surse oficiale pentru Profit.ro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia-ucraina
sanctiuni rusia
lukoil
gazprom
importuri rusia
exporturi rusia