Medicina privată practicată în România, în momentul de față, este ruptă din orice film, spune, la PROFIT NEWS TV, Ovidiu Palea, fondatorul Nord-Grupul Medical Provita, rețea de clinici private.
„Medicina privată în Europa de Vest este o medicină asigurată, în care pacienții au asigurări private, și sunt foarte puțini plătitori din buzunar. Acolo, turismul medical este cel cu bani din buzunar. În România, însă, practicăm de fapt un turism medical, pentru că 90% din veniturile noastre sunt din buzunarul pacientului, nu de la asigurări. Și atunci, e o medicină cu un specific local foarte mare. Avem o medicină privată, complexă, dezvoltată, însă e un turism medical”, spune acesta.
Nord-Grupul Medical Provita a ajuns la o rețea de șapte clinic în București și una în Suceava. Ȋn 2023, grupul va continua procesul de extindere cu deschiderea spitalului multidisciplinar Nord Pipera, o investiție ȋn valoare de peste 20 milioane de euro, cea mai mare de până acum.
„Sistemul nostru privat este de departe cel mai complex din Europa din buzunarul pacientului. Handicapul în sistemul medical privat este că pacientul plătește din buzunar.
E o presiune majoră pe pacient, dar și pe instituție pentru că trebuie să furnizeze un act medical, așteptările pacientului sunt ca în Vest, cu bani ca în Est și dacă iese și prost și sunt complicații, nimeni nu are bani de ele”, precizează Ovidiu Palea, adăugând că piața medicală privată a crescut totuși spectaculos în ultimii ani și continuă să crească.
Dar, continuă el, este o evidență clară a sistemului de sănătate public care nu face față.
„Sistemul public clachează în toată lumea pentru că nu e făcut să fie eficient. Când nu e banul tău și e banul public îl cheltui altfel. Sistemele publice nu fac față creșterii de vârstă a pacienților, creșterilor de costuri a tehnologiei care nu se mai opresc și atunci privatul vine și ajută”, afirmă fondatorul Nord-Grupul Medical Provita.
În plus, în multe țări sistemul privat este văzut ca un partener de business și ca o soluție la blocajul din sistemele publice medicale. În schimb, în România, sistemul medical privat este văzut ca o concurență și ca o frână a sistemului medical public.
„Este evident că privatul în clipa de față preia foarte multe cazuri disperate cărora statul nu mai poate să le facă față. În plus, e o lipsă generală de personal medical pe care privatul încearcă să o suplinească. Însă, sistemul medical public a evoluat totuși foarte mult. Salariul e mult mai decent și asta a făcut să rețină specialiștii. E clar o creștere a calității, dar suntem departe de un ideal. Adică avem o lipsa majoră de cadre medicale de orice pregătire. Dar cred că trendul e pozitiv în ceea ce privește evoluția medicală”, mai spune acesta.