Platforma de cloud guvernamental în care vor fi prezente 85 de instituții de ministere, agenții guvernamentale, autorități publice și alte instituții va fi finanțată cu 500 de milioane de euro din PNRR.
Alexandru Lăpușan, fondatorul și CEO-ul Zitec, se arată însă sceptic față de modul în care statul vrea să cheltuiască acest buget.
„Banii ăștia sunt, într-adevăr, prevăzuți în PNRR, dar să nu uităm că asta nu înseamnă că sunt bani gratuiți. Cam jumătate din banii ăștia va trebui să îi dăm înapoi. Cum și de unde e o întrebare dificilă.
Este un moment în care factorul politic trebuie să arate că are o absorbție mare de bani din PNRR cu orice preț și asta va însemna că vom avea o grămadă de compromisuri și o grămadă din acești bani vor fi risipiți.
Nu suntem pregătiți pentru a consuma acești bani, ministerele nu sunt pregătite, nu există încă claritate de cum aceste fonduri vor fi distribuite, dar va fi o goană să le consumăm”, spune, la PROFIT NEWS TV, Alexandru Lăpușan.
Hotărârea de guvern pentru adoptarea cloud-ului privat guvernamental, o platformă IT care va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) în colaborare cu STS și SRI, a primit avizele de la ministere.
„Bugetul pentru PNRR în zona de cloud a prevăzut doar bugete pentru centre de date fără nicio claritate privind modul și principiile de funcționare și interconectare a unui cloud guvernamental. S-a făcut cum s-a făcut, dar asta a creat posibilitatea unor instituții de forță din România să-și tragă cât mai mult din aceste fonduri și atribuție, căci puterea atrage”, mai spune acesta.
Alexandru Lăpușan atrage atenția și asupra siguranței datelor cetățenilor într-un astfel de cloud, unde statul va avea control exclusiv.
„Problema noastră, a mediului privat, este că știm că nu există mecanisme reale de control pentru aceste instituții. Și atunci, când vă gândiți la cât de sigure sunt datele noastre în această zona de cloud, puteți avea doar încredere oarbă, pentru ca nu vom ști de fapt ce se întâmplă. Depindem exclusiv de bunele lor intenții și de nivelul lor de pricepere”, subliniază antreprenorul.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mihai Tecău, CEO Omniasig: O piață echilibrată nu înseamnă să domine în proporție de peste 70% asigurările RCAFondatorul Zitec susține și că statul dorește eliminarea firmelor românești, a inovației și a concurenței din piață.
„Vedem peste tot o intenție puternică de a introduce o sintagmă socialistă, aceea de proprietate a statului. Tot trebuie să fie proprietatea statului. Drama, din perspectiva noastră, a mediului privat, este că se dorește eliminarea firmelor românești, a inovației, a concurentei și se dorește ca statul să fie proprietarul unic al aplicațiilor software destinate administrației centrale și locale.
Ori statul roman nu a dovedit până acum că e capabil să ofere nici măcar un serviciu de calitate realizat și achiziționat cap coadă. Statul nu are capacitatea și nici înțelegerea să ofere servicii de calitate în software. Cu siguranță că va distruge piața”, mai spune acesta.
Alexandru Lăpușan consideră și că cloud-ul guvernamental a fost „promovat din păcat fals”, și că „nu oferă nimic populației”.