PROFIT NEWS TV Cristian Popa, BNR: Epoca banilor ieftini s-a încheiat. Chiar dacă inflația va scădea anul acesta, prețurile vor continua să crească. La ce trebuie să fie atent mediul privat

PROFIT NEWS TV Cristian Popa, BNR: Epoca banilor ieftini s-a încheiat. Chiar dacă inflația va scădea anul acesta, prețurile vor continua să crească. La ce trebuie să fie atent mediul privat
scris 7 feb 2023

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, spune, la PROFIT NEWS TV, că prognozele pentru 2023 ale BNR nu indică o recesiune, ci o scădere semnificativă a creșterii economice. Important este că, totuși, creșterea economică va rămâne pozitivă. 

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi, vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

„Această decelerare a creșterii economice vine pe fondul presiunile inflaționiste care reduc venitul disponibil al consumatorilor, al războiului, al prețurilor la energie foarte volatile, dar și pe fondul unei politici monetare restrictive și a unei politici fiscale care,  anul trecut cel puțin, a fost relativ restrictivă.

Urmărește-ne și pe Google News

Mă refer la reducerea deficitului fiscal care, deși este foarte lentă, s-a întâmplat într-o anumită măsură anul trecut și ar trebui să se întâmple și în continuare tocmai pentru a însănătoși cumva lucrurile. Deci reducere de nivel când vine vorba de creștere economică, însă nu recesiune”, afirmă acesta.

PROFIT NEWS TV Anamaria Greu, CEO Acces Finance: Chiar dacă au crescut dobânzile, oamenii solicită în continuare credite. E un moment bun și pentru a investi. Nu simțim recesiune CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Anamaria Greu, CEO Acces Finance: Chiar dacă au crescut dobânzile, oamenii solicită în continuare credite. E un moment bun și pentru a investi. Nu simțim recesiune

El adaugă că băncile centrale din întreaga lume se află într-o situație nouă, dat fiind faptul că principala sursă a inflației nu este cererea, ci oferta.

„Vorbim de aceste probleme pe lanțurile de aprovizionare, de șocuri de ofertă în piețele energetice, de război. Nu este ideal să ataci problemele cu un supra accent pe măsuri. Noi am căutat tot timpul să luăm măsuri graduale, să găsim acel echilibru. Credem că am obținut un rezultat foarte bun.

Suntem optimiști în ceea ce privește rata inflației, vedem că va începe să scadă chiar din acest semestru, urmând ca scăderea să accelereze în semestrul doi, și să atingă un nivel de o cifră. Dar asta nu înseamnă că prețurile nu vor mai crește. Prețurile vor continua să crească, însă cu o rată de creștere mai mică”, spune Cristian Popa.

PROFIT NEWS TV Fondatorul Zitec, critică proiectul de cloud guvernamental: Se dorește eliminarea firmelor românești. Va distruge piața CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Fondatorul Zitec, critică proiectul de cloud guvernamental: Se dorește eliminarea firmelor românești. Va distruge piața

El atrage atenția însă că ridicarea restricțiilor anti-covid în China ar putea pune presiuni pe inflație la nivel global.

„Revenirea Chinei în economica globală ajută lanțurile de producție, însă este știut că China este un mare consumator de resurse, de petrol, gaze, nichel, cobalt, ceea ce va duce la creșterea cererii pentru mărfuri. Pe de-o parte este bine că lanțurile de aprovizionare vor funcționa mai bine, însă presiunile pe cererea globală vor fi mai mari. Revenirea Chinei va pune presiuni suplimentare pe prețuri. Deci vor fi presiuni pe inflație. E un risc important spre foarte important”, precizează Cristian Popa, adăugând că, pe lângă revenirea Chinei în sistemul economic global, și creșterea dobânzilor reprezintă un risc major pentru economica românească.

„Epoca banilor ieftini s-a încheiat. Nu cred că putem vorbi de revenirea dobânzilor la nivelurile de acum 3-5 ani, deci cred că este un risc costul dobânzilor, iar economia privată trebuie să fie atentă la îndatorare, la nivelul costurilor cu dobânzile. Pare puțin probabil că vom avea dobânzi cum am avut acum câțiva ani”, subliniază acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie 2023
dobanzi 2023
cristian popa
bnr