PROFIT NEWS TV Ministrul Energiei ANUNȚĂ - Cum vrea România să ducă în jos prețul la energie în Europa. Coaliție surpriză în 5

PROFIT NEWS TV Ministrul Energiei ANUNȚĂ - Cum vrea România să ducă în jos prețul la energie în Europa. Coaliție surpriză în 5
scris 14 dec 2021

România, Franța, Italia, Spania și Grecia au solicitat Comisiei Europene revizuirea regulilor comunitare ale pieței de energie din UE astfel încât prețul de închidere al tranzacțiilor spot să nu mai fie prețul energiei celei mai scumpe, care în momentul de față este cea produsă din gaze naturale, sistemul scumpind artificial electricitatea în Uniune, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la PROFIT NEWS TV.

El a explicat că, în viziunea celor 5 state membre, prețul de închidere ar trebui să fie un preț mediu al pieței, care să ia în calcul cotațiile la curentul electric produs din toate tipurile de combustibil care intră în mixul energetic european, inclusiv ale celor mai ieftine, precum hidro și regenerabilele.  

Urmărește-ne și pe Google News
4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"România s-a alăturat unui grup de state format din Franța, Italia, Spania și Grecia și am înaintat un memoriu Comisiei Europene prin care am solicitat o regândire a pieței europene de energie, a mecanismelor acesteia. În momentul de față, piața spot a energiei, pentru ziua următoare, se închide la prețul cel mai mare, care în momentul de față este cel al energiei produse din gaze naturale, din cauză că prețul la gaze este foarte sus în prezent, iar astfel crește artificial prețul de tranzacționare a electricității. Înainte de actuala scumpire a gazelor, prețul cel mai mare era cel al energiei pe bază de cărbune, din cauza scumpirii certificatelor CO2. Am solicitat, împreună cu celelalte 4 state, ca piața să nu se mai închidă în felul acesta, ci să gândim chiar un preț mediu, un preț al mixului energetic mediu", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, reacția Comisiei Europene a fost că "se va gândi și va analiza".

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

"A fost prezentat și un raport al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) din Europa, care, din păcate, susținea că este foarte bun actualul mod de funcționare al pieței, stârnind puțină rumoare în interiorul Consiliului de Miniștri, la modul <dacă ar fi bun, n-am avea prețuri atât de mari>. Noi așteptăm de la Comisie să facă și următorul pas și cred că, la actualul Consiliu European, vom vedea și ceva discuții pe tema asta", a conchis Virgil Popescu.

El a amintit și ideea ca Executivul de la Bruxelles să facă achiziții comune de gaze naturale, pe baze voluntare, pentru statele membre UE care doresc acest lucru, pentru sporirea puterii de negociere, fiind vorba despre gaze destinate echilibrării sistemelor naționale de transport ale țărilor din Uniune.

Ministrul mai arată că că până în 2026 nu vom reuși să exploatăm gazele naturale din Marea Neagră, care ne va oferi independența pe piața energetică din Europa, țara noastră urmând să devină primul producător de gaze din Europa, exceptând Federația Rusă.

Virgil Popescu a vorbit despre conceptul de independență energetică, care să asigure, din producția proprie, necesarul de consum.

”Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, de acolo vor ieși 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. În prezent România consumă 12 miliarde de metri cubi. E clar că, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră vom avea un surplus și vom fi un jucător pe piața regională”, a spus ministrul Energiei.

Întrebat când vom începe exploatarea în Marea Neagră, Virgil Popescu a spus că ”mai devreme de 2026 nu este posibil”.

”Vom deveni primul producător de gaze din Europa, exceptând Federația Rusă”, a mai spus Popescu, precizând că rezervele ne vor ține între 15 și 20 de ani.

Despre prețul la energie electrică, Virgil Popescu a spus că au dat drumul anul acesta unui program prin care cetățenii și companiile să își monteze panouri solare, pe acoperișuri, pentru ca mare parte din consum să poată fi luată din producția proprie, și a fost suplimentat și pentru anul viitor

”Este o reformă care trebuie începută. Dacă nu o începem nici nu o terminăm, sau nu ajungem acolo unde vrem să ajungem. Am început-o anul trecut, sunt 2.200 de companii eligibile, am mărit bugetul și Parlamentul a aprobat această majorare. Anul viitor, aceste companii vor beneficia de sistemul de panouri solare”, a afirmat el.

Ministrul a arătat că dorește ca tot mai multe companii să aibă acces la această relativ simplă soluție, pe care statul o finanțează din fonduri naționale cât și din vânzarea certificatelor de CO2, și a precizat că inclusiv consumatorii casnici pot folosi acest program.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
scumpire certificate co2
virgil popescu ministrul energiei