Că drumul spre iad e pavat cu bune intenții este confirmat și de nelămuririle generate de încercarea Guvernului de a atenua, prin compensarea facturilor, impactul creșterilor de prețuri de pe piețele angro de gaze și electricitate asupra facturilor finale. Dacă intenția este una onorabilă, aplicarea a provocat mai multe probleme în piață, principalii actori - fie că sunt furnizori, producători sau consumatori - având probleme în înțelegerea modului în care acest mecanism de compensare va funcționa.
De ce este important: Furnizorii și distribuitorii de energie și gaze au transmis public în mai multe rânduri că măsurile prevăzute de Legea de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale riscă să ducă industria de profil în blocaj financiar și că se tem că nu li se vor deconta la timp de la bugetul de stat costurile acestor facilități acordate clienților.
De asemenea interesant: Guvernul estimează în prezent că măsurile de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă vor avea un cost bugetar total de circa 4 miliarde de lei, potrivit unor surse apropiate procesului de elaborare a bugetului de stat pe 2022. Suma reprezintă totalul estimat al decontării de către stat către furnizorii, distribuitorii și transportatorii de energie și gaze a diferențelor dintre prețurile reale din contracte și cele plafonate/reduse aplicate consumatorilor în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Cele 4 miliarde de lei vor fi incluse în proiectul de buget pe anul viitor, linia bugetară fiind creată anul acesta, au explicat sursele citate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majoritatea actorilor de pe piața energiei probabil s-au adresat Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru lămuriri, ceea ce a provocat acum o reacție a acesteia.
„Stimați participanți la piața de energie electrică și gaze naturale (furnizori/producători, clienți casnici și noncasnici etc), vă rugăm ca eventualele clarificări pe care le considerați necesare în activitatea dumneavoastră referitoare la Legea nr. 259/2021 și la Ordinul nr. 1.155/1.240/1.480/2021 să le solicitați Guvernului României, respectiv Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor”, precizează ANRE într-un document în care explică faptul că actele legislative nu au fost adoptate de reglementator, ci de Guvern și Parlament, iar normele de aplicare, de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor.
Astfel, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 a fost elaborată și aprobată de Guvernul României. Iar Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 a fost elaborată și aprobată de Parlamentul României.
CITEȘTE ȘI Accesul la medicamente în timp de pandemie. Despre investiții, echipă, portofoliu de produse și acoperire națională, cu Gabriel Bănică, Director General Europharm DistribuțieDe asemenea, procedura și termenele de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, a documentelor în baza cărora se realizează decontarea, precum și alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 au fost elaborate și aprobate, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor prin Ordinul nr. 1.155/1.240/1.480/2021 (publicat în Monitorul Oficial nr. 1143 din 27 noiembrie 2021).
„Precizăm faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu este în măsură să răspundă eventualelor solicitări de clarificări pe marginea schemei de sprijin prevăzută în actele normative menționate anterior, neavând competențe în acest sens, punctele de vedere/opiniile putând fi emise doar de către emintenții respectivelor acte normative”, i-a informat ANRE pe participanții la piața energiei.
Instituția susține că pune în continuare la dispoziția tuturor persoanelor/operatorilor economici/entităților din sectorul energetic, orice informații referitoare la actele emise de ANRE precum și referitoare la activitatea pe care o desfășoară, în speță elaborarea, aprobarea și monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel național necesare funcționării sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.
Ordinul de aprobare a normelor de aplicare a legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie și gaze a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare pe 25 noiembrie.