Deși piața de securitate cibernetică este în creștere, Marius Marinescu, CTO Metaminds, afirmă, la PROFIT NEWS TV, că securitatea încă nu este tratată cu importanța cuvenită.
„Încă e o chestie care se adaugă la sistemele IT ce se construiesc și nu e o chestie gândită din start ca făcând parte dintr-un sistem IT. Adică e tot timpul procentual undeva la 10-20% din importanța aplicațiilor sau serviciilor IT pe care le oferă un sistem. Însă vedem din ce în ce mai mult.
Dacă până acum ceva ani de zile nu existau proiecte dedicate de securitate, cel puțin în sectorul public, poate cu mici excepții, acum încep să apară și proiecte dedicate doar zonei de securitate. Ceea ce este un pas important înainte. Numai este doar ceva pus la urma unui proiect ce tratează aplicații sau servicii sau anumite infrastructuri de IT și telecomunicații”, spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Viitorul însă, din perspectiva lui, arată bine. Atât companiile, cât și instituțiile statului pun tot mai mare accent pe securitatea cibernetică.
„Informațiile nu vor dispărea niciodată, din contră. Toate sistemele se digitalizează într-o formă sau alta, toate sistemele tratează, lucrează, pasează de la unu la altul date. Aceste date tot timpul vor avea nevoie de securizare, fie că sunt în cadrul unei singure instituții, fie că sunt în cadrul unei companii sau sunt rulate, circulate între instituții și companii. Iar aici odată cu amenințările care devin din ce în ce mai complexe, mai sofisticate, evident și soluțiile de securitate avansează, devin autonome”, precizează Marius Marinescu.
CTO Metaminds observă și o creștere a numărului de proiecte la nivel național care vizează zona de securitate cibernetică a companiilor și a instituțiilor publice.
„Pare că luăm în serios la nivelul țării această treabă și pare că sunt din ce în ce mai multe proiecte care vizează serios zona aceasta de tratare a informației, de la securizarea ei acolo unde stă și până la securizarea la nivel de comunicație.
Există din ce în ce mai multe proiecte care se ocupă strict de zona asta de securitate și care nu mai sunt doar adiționale unor proiecte mai mari de infrastructură sau de comunicații, datorită infuziei de capital din PNRR și alte programe asemănătoare.
E clar că se acordă un interes sporit. Nu cred că în zona asta suntem mai neglijenți sau mai defavorizați decât alte țări sau poate decât întreaga UE, pentru că nu suntem noi cei din urmă”, mai spune acesta.