Locurile de muncă în vânzări au fost printre cele mai căutate în 2021, la fel ca și cele din IT, zona financiară sau de inginerie, spune, la PROFIT NEWS TV, Ana Vișan, Marketing Manager BestJobs.
„Am observat o creștere de-a lungul lunilor în domeniul vânzărilor. Aici am avut o ofertă foarte mare de job-uri. N-a variat foarte mult și s-a menținut de-a lungul anului. De asemenea, zona de financiar-contabilitate și zona de inginerie a crescut consistent de-a lungul anului”, spune Ana Vișan.
În industria de IT, oferta a crescut considerabil în ultimul an, trend care se va menține și în 2022.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Prețurile la gaze, în plin avânt. Corneliu Bodea, CEO Adrem: Nu vor mai reveni niciodată la nivelurile anterioare. Vor rămâne la un nivel ridicat„Aplicările cele mai multe le-am văzut în zona de vânzări, financiar-contabilitate, inginerie, IT, pentru că IT-ul e o zonă de reconversie profesională foarte facilă și interesantă, asta datorită salariilor. Dar și zona de call-center, care la fel a fost un domeniu de back-up, de reconversie din domeniile în care job-urile poate au fost afectate”, continuă Ana Vișan.
„IT-ul intern are parte de provocări, chiar dacă salariile au crescut. Anagajatorii din afară vin cu salarii mult mai mari decât oferă piața din România și cu posibilitatea de a lucra remote, ceea ce înseamnă că locuiești în România, dar beneficiezi de un salariu ca în Europa de Vest. Asta schimbă destul de mult paradigma domeniului”, mai spune Ana Vișan, adăugând că totodată se caută foarte mulți specialiști din zona de inginerie. „Pentru că sunt foarte căutați se cresc și salariile și beneficiile tocmai pentru a-i atrage și a-i reține în companie”.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - TOP Constructori de drumuri și autostrăzi: Familia Umbrărescu domină autoritar piața, având ambele companii în vârfAlte industrii în care salariile au crescut considerabil sunt medicina și ecommerce-ul.
„Specialiștii din domeniul medical sunt vânați cu salarii extraordinar de mari versus ceea ce primesc în România. Dacă și în România au mai crescut ușor salariile, cu ce îi atrag în afară este cu adevărat impresionant”, subliniază oficialul BestJobs.
Procentul locurilor de muncă remote a crescut exponențial de la izbucnirea pandemiei, de la 1-2% la circa 15% în prezent. Pe viitor, Ana Vișan se așteaptă ca acest procent să continue să crească.
„A lucra remote nu va mai fi considerat doar un beneficiu. Va fi considerat ceva obligatoriu, mai ales pe job-urile de birouri”, conchide aceasta.