Datele raportate de companii în ultima săptămână au reprezentat momentul cheie al reașezărilor așteptărilor investitorilor, afirmă, la PROFIT NEWS TV, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România. Însă, continuă el, în pofida acestor date, slabe, piața nu se mai lasă convinsă să scadă atât de ușor, iar cât de curând ar putea înregistra o corecție pozitivă.
„Am înregistrat acea tranziție de la modul anterior în care totul părea a fi business as usual și în care lucrurile păreau a funcționa fără mari decalaje către o lume în care este nevoie de ținerea sub control a cheltuielilor. Lucrurile nu funcționează ca de obicei, nu este business as usual și semnele preliminare erau acolo. Numai că, ceea ce a surprins a fost că, până la urmă, față de așteptări, erodarea capacității de a crește pentru giganții din IT. Și am văzut diferențe mari între reacțiile din piață după titluri precum Google, Meta sau Amazon.
Avem însă un numitor comun și acela este recalibrarea așteptărilor care s-a făcut în parte pentru ceea ce urmează pentru că economia încetinește și perspectivele analiștilor erau mult prea optimiste. De altfel, dacă ne uităm în mod agregat pe companiile din S&P 500 care au raportat suntem acum sensibili sub procentul din trecut sau media din ultimii 5 ani a celor care raportau surprize pozitive. De aceea atunci când avem rezultate peste așteptări ele sunt cu mult mai mici, între 1% și 2%, față de o medie care era mult mai sus, undeva între 7% și 9% pe ultimii 5 ani”, spune Cazacu.
El adaugă că investitorii au fost foarte atenți la rezultatele individuale și la prognoza pentru trimestrul următor.
„Am văzut încetinire la Google, o încetinire care a dus la cea mai slabă zi de după martie 2020 pentru acțiunile companiei, care nu numai că au pierdut aproximativ 9%, însă au continuat să scadă în sesiunile următoare. Dar, șocul cel mai mare a fost pe acțiunile Meta, care a înregistrat un declin drastic. Linia a fost una slabă pe mai toate titlurile, însă Apple a reușit să reziste destul de bine”, precizează acesta.
Cazacu mai spune și că bursele erau foarte optimiste cu privire la raportările din ultimul trimestru.
„Am avut acel rebound din minime care ne-a dus nu departe de 3.900 de puncte pe S&P 500 și apoi au început să vină loviturile. Dar piața, din punctul meu de vedere, în ciuda unor raportări și a unor reacții pe nume individuale foarte slabe, parcă nu se mai lasă convinsă să scadă atât de ușor și am sentimentul că mai curând decât ne-am putea aștepta o să avem o reacție pozitivă”, afirmă Cazacu.
Despre datele PIB, el spune că sunt surprinzătoare în raport cu media așteptărilor.
„Sunt date care arată o imagine ceva mai bună decât anumite așteptări, dar nu reprezintă un „cec în alb” pentru trimestrele următoare. De exemplu, în sectorul imobiliar avem unele situații care sunt fără precedent precum înghețarea tranzacțiilor. Asta s-a întâmplat în SUA și este ceea ce vedem și în alte piețe, inclusiv pe la noi. În trecut aceste situații au prefigurat niște momente delicate pentru piețe. Deci, cred că în economia reală mai este drum de parcurs și mai sunt episoade grele de depășit”, mai spune Cazacu.
Iar în ceea ce privește Banca Centrală Europeană, analistul XTB consideră că are o „poziție deloc de invidiat”, având în vedere că trebuie să lupte cu o inflație mai mare decât în SUA.
„În același timp are o povară a datoriei. Și atunci, trebuie să cântărească dobânzile și, mai ales, să comunice foarte puternic împotriva inflației, arătându-se în același timp deschisă să intervină în piețele de datorie suverană. Situația este clar diferită din punct de vedere macroeconomic și asta se simte în dinamica euro-dolar și nu îi permite un rebound mai consistent.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dan Tarcea, viceprimarul Clujului: Nu suntem în pericol de a face frigul. Ne-am propus ca până în 2030 să atragem 200 de milioane de euro să investim în sistemul nostru de termoficareÎn așteptarea deciziei BCE euro-dolar a beneficiat și de o slăbiciune a dolarului din varii motive, dar în primul rând cred că din cauza faptului că FED nu o să adopte o politică foarte restrictivă. Și, cu toate astea, bursa a revenit foarte puternic, iar dolarul american s-a corectat. Însă, în momentul de față, aș spune că trendul descendent este valabil pentru euro-dolar, nu este foarte convingătoare revenirea, avem nevoie de un salt”, spune acesta.
„Avem o piață care și-a pierdut din optimismul general în ceea ce privește așteptările de temperare a politicii monetare restrictive, și l-a pierdut în urma unor rezultate destul de dezamăgitoare cu expectații mai reduse vis-a-vis de vânzările din publicitate ale Google, Facebook care au atras atenția asupra faptului că în economia reală din SUA apar niște semne de toamnă spre iarnă. „Winter is coming” putem spune despre aceste raportări.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO PROFIT NEWS TV Vicepreședintele Băncii Naționale a Austriei explică: Cum trebuie luptat împotriva inflației. "Unii vor cădea, alții vor supraviețui."Și atunci, piața bursieră are încă de digerat aceste aspecte, dar nu este exclus pe un orizont nu foarte îndepărtat o revenire a cotațiilor. Pe de altă parte, în ceea ce privește paritatea euro-dolar este încă un tărâm de luptă. Avem nevoie de mai mult timp și de o depășire a unor niveluri situate ceva mai sus pentru a înregistra din nou încredere în moneda unică europeană”, precizează Cazacu.