Andrei Pogonaru, Proprietar Veranda Mall, spune, la PROFIT NEWS TV, că singurele investiții care fac sens în contextul actual dificil sunt cele de eficientizare a energiei. Creșterea dobânzilor și incertitudinea din piață, continuă el, au amânat proiectele noi. Este o perioadă în care antreprenorii sunt, mai degrabă, mai rezervați în ceea ce privește capitalul și nu se lansează în investiții noi.
„Este o perioadă foarte incertă, dificilă. Dar, într-adevăr, investițiile cum ar fi cele de eficientizare a energiei fac sens orice ar fi. Însă, dacă acum ar fi să mă uit la un proiect nou având în vedere cât a crescut rata de dobândă, este mult mai nesigură perioada următoare. Sunt investiții mari puse pe hold în momentul ăsta, o serie de capacități, inclusiv în domeniul agricol, care trebuie exploatate mai devreme sau mai târziu. Văd o mare nesiguranță în piață în următoarea perioadă. Este o perioadă în care lumea își rezervă capitalul și nu se lansează în investiții noi”, precizează acesta.
Însă, pe măsură ce cresc dobânzile, iar inflația scade, el este optimist că va exista o creștere accelerată a investițiilor, proiectelor noi, dar și a economiei per ansamblu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Dar mai avem până să fi trecut de partea de contracție. În momentul de față, pe măsură ce o să crească dobânzile, o să ajungem într-o situație de recesiune. Pariul meu e că recesiunea nu va dura mai mult de un an, adică în niciun caz nu vom avea acel ciclu economic din 2008-2012, nu va dura atât de mult rebalansarea. Dar, fără doar și poate, pe termen scurt, lucrurile nu arată la fel de bine cum arătau înainte de conflictul din Ucraina.
Din perspectiva mea sunt câteva elemente fundamental diferite de perioada 2008-2012. În primul rând avem un sistem bancar solid, avem bănci care sunt testate împotriva unor scenarii foarte similare cu cel prin care trecem în momentul actual. Deci nu va fi o criză de lichiditate. În schimb, ce avem acum și nu aveam atunci este problema inflației.
Sunt optimist că inflația nu e corelată cu creșterea ratei șomajului. Inclusiv în România, în momentul de față, cererea pentru forța de muncă necalificată este mai mare și sunt mai multe locuri de muncă disponibile pentru cei mai puțin calificați decât pentru mediu calificați. Vedem și o rebalansare a veniturilor economice la nivel de economie. Este o perioadă în care, culmea, inegalitatea economică scade”, spune Andrei Pogonaru.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dan Tarcea, viceprimarul Clujului: Nu suntem în pericol de a face frigul. Ne-am propus ca până în 2030 să atragem 200 de milioane de euro să investim în sistemul nostru de termoficareÎn primul trimestru al anului următor, proprietarul Veranda Mall afirmă că va fi, în continuare, „o perioadă de supraviețuire”.
„Atunci anticipăm că prețul la energie își va atinge maximul. Deci, va fi o perioadă în care vom fi pe avarie, fără campanii de dezvoltare, fără investiții multe, urmând ca în al doilea și al treilea trimestru din anul următor să recuperăm. Prin urmare, nu vom face investiții majore în primul trimestru al anului viitor. E o perioada de prezervare a banilor”, precizează el.
Despre vânzarea Veranda Mall, mutare anunțată în premieră de Profit.ro, în anul 2019, Andrei Pogonaru arată că planurile au fost influențate de pandemie.
„În mod clar, de la covid încoace, din cauza lucrurilor care au fost destabilizate în acea perioadă, nu există încă suficienți ani de track record astfel încât să valorificăm mall-ul. E un mall profitabil, care își are loc într-un portofoliu și nu e o mișcare esențială. Evident, lucrurile se schimbă și depinde foarte tare de ce grupuri care dețin real estate sunt interesate să intre în România.
Au fost doi ani destul de traumatizanți și a trebuit să ne concentrăm pe operarea businessului, nu pe vânzarea lui. Deci, nu avem planuri iminente în acest sens. Pentru un centru comercial care este un asset cu o valoare de zeci de milioane de euro, trebuie să existe un istoric de creștere de cel puțin 5 ani înainte să se uite cineva la un due diligence, dintre genul de investitori serioși care ar putea să țină un activ ca acesta pe termen lung”, explică acesta.