Florin Jianu a anunțat, la PROFIT NEWS TV, ce alte măsuri a propus Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) pentru angajați și angajatori.
Una dintre măsurile propuse de CNIPMMR în discuțiile cu Guvernul este ca angajații care lucrează de acasă să primească anumite stimulente financiare pentru plata costurilor cu energia electrică și termică, a echipamentelor necesare lucrului, precum laptop, dar și a conexiunii la internet.
În Franța, această măsură există deja. Chiar recent guvernul francez a impus firmelor să adopte telemunca pentru cel puțin trei zile pe săptămână, în ideea de a lupta împotriva răspândirii Covid-19. Companiile reticente la telemuncă ar putea fi amendate cu până la 50.000 de euro.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Rază de speranță pentru industria hotelieră. Călin Ile, Președinte FIHR: Vom avea creșteri serioase începând cu luna aprilie și până la finalul anului„Angajații nu au condițiile necesare să lucreze de acasă așa cum au la birou. Am văzut o măsură foarte interesantă în Franța care introduce niște vouchere de telemuncă, prin care angajaților li se suportă costurile pentru câteva lucruri care la serviciu pot părea banale. De la echipament, laptop, conexiune internet, scaun, birou și până la susținerea costurilor cu energia termică și energia electrică, pentru că sunt niște costuri suplimentare pe care le suportă cei care lucrează de acasă. Aceste instrumente introduse în economie fac telemunca o opțiune. Dacă nu asigurăm aceste lucruri e foarte dificil să vorbim de condiții optime de telemuncă”, a precizat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, la PROFIT NEWS TV.
Potrivit acestuia, chiar dacă nici angajații și nici angajatorii nu au prevăzut astfel de condiții de muncă, e normal ca ele să fie create și susținute financiar.
„Pentru angajator multe dintre acestea sunt neprevăzute în bugetele lor sau nu au de unde să plătească aceste lucruri, așa că cel mai simplu este să găsim instrumente poate din fonduri europene sau din alte programe. Este un sistem pe care și noi îl propunem în România și care cu siguranță va avea succes”, adaugă Florin Jianu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Prețurile la gaze, în plin avânt. Corneliu Bodea, CEO Adrem: Nu vor mai reveni niciodată la nivelurile anterioare. Vor rămâne la un nivel ridicatTot legat de telemuncă, el consideră că are „rolul, rostul și limitele sale”. În cazul IMM-urilor 8 din 10 angajați lucrează în regim de prezență la locul de muncă, iar telemunca este mai des întâlnită în cazul marilor angajatori sau sectoarelor care își permit să mențină modul de a lucra remote, precum serviciile bancare sau alte tipuri de servicii.
„Acolo unde vorbim de producție, de agricultură sau HoReCa nu prea poți să faci această muncă de la distanță”, mai spune acesta.
În ceea ce privește implementarea certificatului verde la locul de muncă, indiferent de forma sa, Florin Jianu susține că „acesta nu trebuie să nască noi costuri pentru angajatori, în condițiile în care vaccinarea este gratuită”.
„Obiectivul trebuie să fie păstrarea deschisă a economiei, să nu mai închidă diverse sectoare și să nu afectăm în general agenții economici”, subliniază Jianu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Hanga, Președintele BVB: Cred că sunt șanse ca în 2022 să fim într-o zonă mai stabilă și mai predictibilă din punct de vedere al cadrului macroeconomic Guvernul a pregătit extinderea până la 31 martie anul următor a acordării indemnizațiilor de sprijin pentru persoanele, angajați sau profesioniști, care vor intra sub incidența măsurilor de interzicere/suspendare/limitare a activităților economice. Indemnizația va putea fi acordată pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de 31 martie 2022. Sprijinul este disponibil pentru angajați, dar și pentru alte categorii de persoane care desfășoară activitate economică, cum ar fi profesioniștii definiți de Codul civil, artiștii și sportivii. Indemnizația este de 2.250 lei, 41,5% din câștigul salarial mediu brut, sumă pentru care sunt datoprate contribuții și impozit, relevă documentul obținut de Profit.ro.
Indemnizația lunară este în cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. După aprobarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, indemnizația se va calcula în raport cu nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de aceasta.