Plafonarea comisionului încasat de brokeri la 5%, măsură cuprinsă în propunerea de hotărâre de guvern cu privire la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință, pentru o perioadă de 6 luni, transmisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) către Ministerul Finanțelor Publice, va duce la șomajul a 20.000 de distribuitori de asigurări, susține Viorel Vasile, președinte de onoare Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR).
„Orice proiect de lege de acest fel, în care este afectată o întreagă industrie, ar trebui să aibă în spate un studiu de impact. Din nefericire, noi nu am regăsit asta. Ba din contră, scrie foarte clar că nu este necesar un studiu de impact. Acești asistenți în brokeraj, distribuitori de asigurări, sunt IMM-uri, companii 100% românești, care riscă să intre în șomaj. Noi am estimat că 20.000 dintre ei vor intra direct în șomaj dacă se aplică acest 5%”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Viorel Vasile.
El adaugă că distribuitorii de asigurări din zonele rurale, cu mai puțin de 30.000 de locuitori, sunt și fără această plafonare afectați, având în vedere că peste 20% din polițele pe care le vând au comision zero sau aproape zero.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Ce sens are această plafonare dacă noi nu câștigăm nimic? În momentul ăsta suntem aproape de faliment cu asistenții în brokeraj care lucrează în zonele sărace, rurale. Dorința autorităților este să plafoneze nivelul superior, dar în niciun caz nu-i interesează că noi practic muncim gratis fără sa avem niciun venit pe acest nivel de polițe, care de altfel declanșează disputele astea. Mă refer la polițele pentru transportatori, pentru firmele de taxi, pentru cei care au vârste sub 30 de ani”, atrage atenția Viorel Vasile.
Consumatorii însă nu vor fi afectați, fie că se plafonează comisionul brokerilor la 5%, fie că nu. Prețurile nu vor scădea la asigurările RCA.
„Nu este afectat cu nimic consumatorul. Nu i se va reduce prețul, dacă se plafonează comisionul la polițele vândute. Oricum există deja o plafonare. În acest moment, când se face calculul costului primei de asigurare există o plafonare de 25% a costului de administrare care include și comisionul brokerului, deci noi practic acum venim cu o plafonare la o plafonare. Această plafonare in primul rand nu ajuta consumatorul, daca comisionul nostru va fi 5% sau 12% consumatorul nu este afectat”, mai spune acesta.
Singurul efect pe care îl va avea reducerea comisionului va fi să determine un val de falimente în rândul distribuitorilor.
„Va duce la o dispariție a distribuției de asigurări cu efecte destul de urâte pentru piață. În clipa în care acei 20.000 de oameni dispar, se reduce foarte tare gradul de cuprindere în asigurare exact în zonele acelea mai sărace. Dacă noi printr-o decizie legislativă omorâm jumătate din forța de vânzare, păi cum ne așteptăm să continuăm să vindem mai departe? Noi ne-am dori ca această plafonare să nu se întâmple, pentru că este până la urmă o piață liberă și trebuie să agreeze între ele companiile private cum să se desfășoare distribuția”, subliniază Viorel Vasile.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali: Mă aștept ca zeci de mii de operatori economici să se înscrie în sistemul e-Factura. Oamenii nu au înțeles încă faptul că va deveni obligatoriuPatronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) a transmis către autorități că un nivel accetabil al comisionului brokerilor este de 12%.
„Ca să putem să ne desfășurăm activitatea, să nu avem 20.000 de șomeri mâine în condițiile astea de criză energetică, criză sanitară, război la graniță, avem nevoie de un comision de minim 12%, care înseamnă real un 9-10%. Asta este ceea ce se poate face ca să nu omorâm acești asistenți în brokeraj”, afirmă el.