PROFIT NEWS TV CEO CITR: Vedem o presiune asupra companiilor dependente de energie, dar nu le vedem încă precum niște probleme imediate și marcante

PROFIT NEWS TV CEO CITR: Vedem o presiune asupra companiilor dependente de energie, dar nu le vedem încă precum niște probleme imediate și marcante
scris 10 oct 2022

Deși în primul semestru al anului au intrat în insolvență aproape 3.600 de companii, Paul Cîrlănaru, CEO al CITR, liderul pieței de restructurări și insolvență, parte din Impetum Grup, consideră că acest număr nu relevă neapărat un trend, ci reprezintă mai degrabă o adaptare la ceea ce s-a întâmplat în perioada pandemiei.

„Unde vedem presiune în economie sunt evident companiile expuse în zona de energie, dar acolo încă suntem în etapa în care își exprimă în mod vocal niște rezerve și niște îngrijorări, dar ele nu se manifestă, nu le vedem încă precum niște probleme imediate și marcante în economia acestor companii.

Urmărește-ne și pe Google News

Atâta timp cât încă avem facilități fiscale, care susțin aceste companii, atât timp cât comportamentul instituțiilor financiare și bancare sunt relativ rezervate spre a pune presiune, atunci companiile, chiar dacă văd pe termen scurt sau mediu o problemă, nu au o problemă acum în cash flow, astfel încât cifrele pe care le vedem acum nu cred că sunt încă relevante.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Domeniile care sunt expuse și au nevoie de protecție și de susținere sunt cele foarte dependente de energie, dar și cele care sunt dependente de materii prime într-o proporție destul de mare”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Paul Cîrlănaru, CEO CITR.

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Andrei Gagea, General Manager IVECO România: Până în 2030, cred că 50% din vehiculele din țară vor fi electrice. Primul segment care va fi electrificat este cel al vehiculelor ușoare

El afirmă și că în ultimii ani a existat o schimbare de paradigmă și de mentalitate la nivelul companiilor.

„Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii ani la nivel european în ceea ce privește modalitatea în care alegem să răspundem la situații de criză, atunci putem observa o schimbare de paradigmă și de gândire din zona de a corecta problemele, în a încerca să le prevenim și a crea rezistență la nivelul companiilor. Și atunci, mentalitatea asta s-a transpus în anumite directive europene și a ajuns și în legislația noastră ca mecanisme care să ne ajute să rezistăm furtunii, nu să închidem prăvălia atunci când ea se întâmplă”, precizează acesta.

Cel mai mare risc al companiilor în momentul de față este legat de capacitatea acestora de a pivota și de a se adapta contextului actual dificil.

„Avem un mediu economic mult mai volatil și mai rapid pentru care nu poți construi pe o perioadă foarte lungă de timp, ci trebuie să-ți construiești în mecanismele tale de funcționare capacitatea de a pivota și de a te adapta. Evident, ca să faci asta, nu poți să te bazezi doar pe resursele proprii și ăsta este poate un element de risc.

PROFIT NEWS TV Rareș Bogdan: Sunt profund mâhnit, gazul care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Rareș Bogdan: Sunt profund mâhnit, gazul care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani

Foarte multe companii din România sunt în general companii antreprenoriale bazate pe un antreprenor, maxim doi. Undeva la peste 80% din companiile cu capital românesc au o astfel de construcție. Asta este foarte bine atâta timp cât ești în siguranță. Dar în momentul în care trebuie să te adaptezi, să reacționezi, să schimbi ceva, atunci este necesar să fii deschis la un input din exterior și să ai mecanismele de protecție necesare.

Deci, vorbim de acest risc legat de capacitatea companiilor de a pivota si de a răspunde la aceste probleme, vorbim de riscuri care vin din zona volatilității economice, zona de inflație, lanțuri de aprovizionare”, mai spune CEO-ul CITR.

viewscnt
Afla mai multe despre
citr
paul cîrlănaru
companii insolventa