PROFIT NEWS TV Adrian Tudora, director general ELCEN: Sperăm că vom avea un contract nou cu Romgaz până la 1 noiembrie. Ieșirea din insolvență a companiei, posibilă tot în luna noiembrie

PROFIT NEWS TV Adrian Tudora, director general ELCEN: Sperăm că vom avea un contract nou cu Romgaz până la 1 noiembrie. Ieșirea din insolvență a companiei, posibilă tot în luna noiembrie
scris 28 sep 2022

Adrian Tudora, director general al Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, dar și unul dintre cei mai importanți producători de electricitate din România, speră ca, până la 1 noiembrie, să încheie un contract nou de aprovizionare cu gaze naturale a celor 4 centrale ale sale din București pentru anul gazier următor (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023), care include lunile iernii care vine.

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom și Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

„Am avut o discuție la nivelul ministerului și cu conducerea Romgaz și încă suntem în mici negocieri pentru luna octombrie. Deocamdată, nu avem un contract semnat. O să facem acest lucru în doi pași, odată pentru luna octombrie, după care pentru anul următor. Eu sper ca, până la 1 noiembrie, să avem un nou contract semnat cu Romgaz”, a spus acesta, la PROFIT NEWS TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot în luna noiembrie, Adrian Tudora speră că ELCEN va ieși din insolvență, dat fiind faptul că și-a plătit toate datoriile înscrise la masa credală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Noi avem un apel cu termen pe 22 noiembrie 2022. Sperăm să fie momentul în care putem ieși din insolvență. Nu am certitudinea, deși ELCEN, la acest moment are zero datorii, suntem cu facturile la zi, cu certificatele de CO2 la zi. Deci, în momentul ăsta pot spune că ELCEN este o companie curată din acest punct de vedere. Rămâne să vedem ce se stabilește la termen la curtea de apel”, precizează director general al ELCEN, adăugând că planurile de investiții ale companiei sunt, în principal, condiționate de ieșirea din insolvență, pentru că în această situație nu poate obține niciun tip de finanțare.

PROFIT NEWS TV Ștefan Gadola, Fondator Energobit: Prețurile la energie și gaze s-au mărit nejustificat. Sunt foarte mirat de ce Consiliul Concurenței n-a intrat peste ei CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ștefan Gadola, Fondator Energobit: Prețurile la energie și gaze s-au mărit nejustificat. Sunt foarte mirat de ce Consiliul Concurenței n-a intrat peste ei

„În ceea ce privește insolvența, cel mai mare neajuns este faptul că nu putem accesa niciun fel de finanțare pentru a realiza investiții mari care să înlocuiască parcul energetic actual aparținând ELCEN. Totuși, la nivelul ELCEN, așa cum suntem acum, am început patru investiții, în patru cazane cu apă fierbinte, deci numai pe zona de energie termică. Cererea este foarte mare în oraș și încercăm să suplinim cât de cât.

Pentru a reuși să construim centrale noi, timpul nu e prietenul nostru, trebuie să facem totul cât mai rapid, iar o investiție de acest gen poate să acopere o perioada de 3-4 ani, poate chiar și mai mult. De aceea, cu cât începem mai repede, cu atât avem șanse să înlocuim mai repede parcul actual pe care îl avem. Așteptăm momentul ieșirii din insolvență, în sensul că ne-am pregătit cu două studii de fezabilitate pentru două capacități în ciclu combinat cu turbină cu gaz, unul la Grozăvești și unul la C.E.T. Sud.

Avem în plan să diversificăm și zona de energie și să mergem și pe regenerabile, dar cu siguranță trebuie să ne îndreptăm spre tehnologiile pe care le cunoaștem, care sunt mature și care pot fi adaptate ulterior foarte ușor la noi cerințe, precum funcționarea și cu hidrogen. Pentru acest lucru avem nevoie de finanțare, iar ca să obținem finanțare de orice fel trebuie să ieșim din insolvență”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Călin Ile, Președintele FIHR: Mulți dintre hotelieri și-au exprimat deja intenția de a închide sau de a-și reduce activitatea pe perioada iernii din cauza costurilor la energie și gaze. Evenimentele, dacă continuă în acest ritm, vor fi salv CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Călin Ile, Președintele FIHR: Mulți dintre hotelieri și-au exprimat deja intenția de a închide sau de a-și reduce activitatea pe perioada iernii din cauza costurilor la energie și gaze. Evenimentele, dacă continuă în acest ritm, vor fi salv

Pe lângă ieșirea din insolvență, o altă provocare pentru ELCEN este și încasarea datoriilor de 865 milioane de lei de la Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat local de încălzire. 

„Problema este că Primăria Capitalei mai are de plătit o subvenție de doar 225 milioane de lei. Deci, diferența dintre 225 milioane de lei si 865 milioane de lei o reprezintă pierderi care nu sunt asumate la acest moment de către nimeni. Aici cred că este o problemă. Primăria Capitalei a solicitat o aprobare pentru mărirea gradului de îndatorare pentru a contracta un credit cu care să plătească facturile către noi. Din păcate, lucrul acesta încă nu s-a întâmplat. Sunt 7 luni în care n-am încasat nicio factură. Neîncasarea datoriilor de la Termoenergetica ne afectează cu siguranță cash flow-ul”, precizează Adrian Tudora.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
termoenergetica