PROFIT NEWS TV Andreea Nica, Vicepreședinte CFA România: Dacă inflația rămâne la acest nivel, va fi greu pentru companii să vină cu randamente bune. Investitorii sunt mai atenți, nu mai au răbdare ca o companie să iasă pe profit în 5 ani

PROFIT NEWS TV Andreea Nica, Vicepreședinte CFA România: Dacă inflația rămâne la acest nivel, va fi greu pentru companii să vină cu randamente bune. Investitorii sunt mai atenți, nu mai au răbdare ca o companie să iasă pe profit în 5 ani
scris 5 apr 2023

În acest moment, piața de capital a înregistrat o creștere de aproximativ 5% față de începutul anului, însă este departe de nivelurile maxime înregistrate la finalul lui 2021, spune, la PROFIT NEWS TV, Andreea Nica, vicepreședinte al CFA România. Investitorii au reacționat însă pozitiv la rezultatele anunțate de companii pentru 2022.

Deși volatilitatea este mare la BVB, iar multe ședințe de tranzacționare se termină sub nivelul ședinței anterioare, premisele sunt bune și, de asemenea, și așteptările investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News

„Suntem într-un context de încredere, cu așteptări de creștere mai ales dinspre zona industriei, dar și a comerțului. Ne așteptăm la creșteri mai ales din partea companiilor producătoare, cele care vor beneficia de fonduri prin PNRR, dar și prin intermediul cadrului financiar multianual 2021-2027. E o efervescență. Ne așteptam ca noi, o țară în coeziune cu UE, să beneficiem mai mult de aceste fonduri, dacă avem capacitatea să implementăm programe”, spune aceasta.

În domeniul energetic, lucrurile sunt destul de mixte. Unele companii au avut de suferit, în timp ce altele au ieșit câștigătoare. 

„Prețurile pentru producere și furnizare de energie au crescut cu peste 50% în februarie 2023 față de februarie anul trecut. Sunt însă multe companii care au fost afectate de această plafonare a prețurilor, pentru că acolo prețurile au crescut mai mult decât se reflectă în facturi și aceste companii nu beneficiază de inflație și de scumpirile la gaz și la energie electrică pe care le-am văzut în 2022 și pe care continuăm să le vedem și anul acesta.

Pe partea de producție însă avem câștigători, avem companii care au anunțat rezultate record, dar industria este destul de mixtă și trebuie privită destul de atent, disociind puțin între companiile care suferă în urma plafonărilor și cele care beneficiază de prețurile mai crescute”, precizează Andreea Nica.

PROFIT NEWS TV Ovidiu Ghiman, CEO Ronin: Nu am crezut și nu cred nici în acest moment că accesul la capital reprezintă o problemă. Performanța operațională a startup-ului contează însă mult mai mult CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ovidiu Ghiman, CEO Ronin: Nu am crezut și nu cred nici în acest moment că accesul la capital reprezintă o problemă. Performanța operațională a startup-ului contează însă mult mai mult

În ceea ce privește industria de IT, deși a avut o evoluție pozitivă, vicepreședintele CFA atrage atenția că s-ar putea ca trendurile globale să ajungă și în România. 

„Așa cum vedem global, multe companii anunță disponibilizări. Iar multe dintre companiile de IT&C din România, chiar și cele românești, au mai degrabă contracte externe.

Deci, consumul din țară al serviciilor produse de aceste companii este limitat și asta înseamnă că și în acest sector s-ar putea să vedem aceleași evoluții ca cele pe care le vedem global, cu multe companii din IT&C care anunță disponibilizări și care își regândesc modelul de business.

Așadar, evoluțiile sunt mixte și depind foarte mult nu doar ce se întâmplă în România, ci mai degrabă de ceea ce se întâmplă global, pentru că mulți jucători din piața locală de IT deservesc piețele globale”, afirmă aceasta.

PROFIT NEWS TV Radu Burnete, Concordia: Mi se pare că ne-am culcat un pic pe o ureche în energie. Stabilitatea și predictibilitatea e un bla bla pe care îl spun companiile și investitorii CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Burnete, Concordia: Mi se pare că ne-am culcat un pic pe o ureche în energie. Stabilitatea și predictibilitatea e un bla bla pe care îl spun companiile și investitorii

În sectorul agriculturii, situația este similară în fiecare an. Din fericire, această industrie absoarbe foarte bine fonduri europene. 

„În agricultură, factorul vreme și faptul că nu avem un sistem de irigații bine dezvoltat influențează destul de mult producția agricolă a României. Am avut un an 2022 dificil, cu aglomerări în port, mai ales din cauza fluxurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina.

Va conta foarte mult ce se întâmplă când se deschide sezonul acesta în ceea ce privește capacitatea noastră de a transporta cerealele înspre port, de a exporta și de contribui la economia României.

Se estimează că direct și indirect agricultura ar reprezenta 10% din PIB și ar asigura venituri pentru aproximativ 2 milioane de persoane. Deci e un sector critic, care contribuie mult la PIB, care acum trebuie să administreze această situație cu războiul din Ucraina și care, din păcate, depinde foarte mult de ce se întâmplă cu vremea”, precizează vicepreședintele CFA România.

PROFIT NEWS TV Radu Burnete, Director Executiv Confederația Patronală Concordia: Nu putem genera suficientă forță de muncă intern pentru a ține pasul cu creșterea economică. Avem o problemă și cu impozitarea muncii în România CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Burnete, Director Executiv Confederația Patronală Concordia: Nu putem genera suficientă forță de muncă intern pentru a ține pasul cu creșterea economică. Avem o problemă și cu impozitarea muncii în România

Andreea Nica le recomandă însă investitorilor să aibă un portofoliu de investiții cât mai diversificat. 

„Suntem într-un anumit stadiu al ciclului economic așa că anumite industrii beneficiază mai mult în acest stadiu, iar altele mai puțin. Tocmai de aceea trebuie să avem investiții echilibrate. Vedem, de asemenea, că au crescut foarte mult depozitele bancare și că avem o încetinire a creditării, ceea ce înseamnă că de la jumătatea anului trecut și până în acest moment oamenii au fost mai atenți. Deci, diversificarea este bună, iar lichiditatea pe termen scurt e de preferat”, mai spune aceasta.

„Ne așteptăm la rate de dobândă mai crescute pentru o perioadă de timp mai îndelungată și, atunci când ratele de dobândă sunt mai crescute, investitorii au așteptări mai mari de la companii. Investitorii sunt mai atenți, nu mai au răbdare pentru o companie să iasă pe profit în 5 ani, vor să aibă un dividend, o creștere a prețului pentru compania respectivă și se așteaptă prin deciziile pe care le iau să aibă un randamente real pozitiv, măcar să bată inflația sau să fie acolo”, adaugă ea.

PROFIT NEWS TV Ionuț Pătrăhău, Managing Partner Seedblink: De cel puțin un an nu mai există acces la capital. Nu se mai pune problema creșterii pentru următoarele 6-12 luni, ci a supraviețuirii CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ionuț Pătrăhău, Managing Partner Seedblink: De cel puțin un an nu mai există acces la capital. Nu se mai pune problema creșterii pentru următoarele 6-12 luni, ci a supraviețuirii

Iar dacă inflația rămâne la acest nivel, continuă Andreea Nica, va fi greu pentru companii să vină cu randamente bune.

„Asta înseamnă că mediul de afaceri, dar și sectorul financiar trebuie să schimbe puțin modelul de business pentru a încerca să asigure investitorilor randamente reale. Va fi dificil, asta și în condițiile în care investitorii, mai ales cei din România, nu sunt dispuși să-și asume riscuri”, subliniază aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
andreea nica
cfa
randamente companii
inflație