PROFIT NEWS TV Alina Popa, head of legal CITR: Companiile încep să se uite către această zonă de restructurare. Ne așteptăm la o redirecționare către o cultură a negocierii

PROFIT NEWS TV Alina Popa, head of legal CITR: Companiile încep să se uite către această zonă de restructurare. Ne așteptăm la o redirecționare către o cultură a negocierii
scris 14 oct 2022

Aproximativ 14% dintre companiile din România nu știu despre existența procedurilor de restructurare, iar 14% dintre cele care sunt familiarizate cu existența acestor proceduri nu le cunosc avantajele, a spus, la PROFIT NEWS TV,  Alina Popa, head of legal CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare, parte din Impetum Group.

Anul acesta, România a reușit să transpună cu succes o directivă europeană privind restructurarea. Această lege are ca rezultat crearea a două proceduri foarte flexibile, acordul de restructurare și concordatul preventiv.

Urmărește-ne și pe Google News

„Unul dintre avantajele acestor proceduri este că antreprenorul deține în continuare controlul companiei, își continua activitatea ca de obicei, dar ținând cont de aceste măsuri de care are nevoie ca să se restructureze și de relația pe care deja și-a stabilit-o și confirmat-o cu creditorii săi. Deci, antreprenorul rămâne la conducerea facerii sale.

Avantajul din partea profesionistului restructurator este din zona aceasta de asigurare a unei vizibilități macro, nu este implicat direct în activitatea companiei și atunci poate să-i dea niște direcții ca să-și mențină viabilitatea afacerii în timp ce își implementează aceste măsuri. Partea cu fiabilitatea afacerii este un avantaj și pentru creditorii care acceptă un astfel de plan și susțin compania în direcția asta, pentru că o dată la trei luni și ei vor vedea că implementarea măsurilor asigură în continuare viabilitatea companiei și menținerea ei pe piață”, spune aceasta.

PROFIT NEWS TV Nicușor Dan, despre ce se va întâmpla în această iarnă la căldură: Avarii o să fie trei, patru, cinci ani de acum încolo CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Nicușor Dan, despre ce se va întâmpla în această iarnă la căldură: Avarii o să fie trei, patru, cinci ani de acum încolo

Ea adaugă că educația cu privire la existența și avantajele procedurilor este foarte importantă pentru mediul de business local.  

„Companiile încep să se uite și în această zona de restructurare și de prevenție, de comportament preventiv, mai ales de când cu aceste noi cadre de restructurare. Încearcă să înțeleagă despre ce este vorba și când anume să vină să se redreseze optim”, afirmă Alina Popa.

Înainte de a fi redactată această directivă a fost un studiu la nivel european și s-a constatat că circa 87% din țările nordice au implementate mai multe proceduri de restructurare.

„Asta pentru că acolo e foarte puternică cultura negocierii. Cu cât vi mai în partea aceasta de sud-est cu atât oamenii au nevoie de o implicare mai activă a unei autorități, a judecătorilor. Deci, ceea ce cred că e bine să se schimbe și ne așteptăm să se și schimbe este această zonă de mentalitate, de redirecționare către o cultură a negocierii. Oamenii trebuie să negocieze mai mult, companiile trebuie să negocieze mai mult”, mai precizează aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
restructurare companii
citr
proceduri de restructurare