Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este profund mâhnit că gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este, în opinia sa, este o problemă care contravine legii în România, el explicând că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză gazul respectiv se intră pe piața internațională.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica și Nova Power&Gas, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
”Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a precizat că, prima dată, Black Sea Oil & Gas trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei și dacă aceștia refuzau, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.
”Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv, atunci se intră pe piața internațională. E ușor diferit față de energia electrică, unde este o piață de 14 țări”, a mai explicat europarlamentarul.
Potrivit lui Rareș Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz și ANRE, trebuie să vegheze și să facă o acțiune de control", dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el.