Industria de asigurări continuă să funcționeze, în pofida provocărilor din ultimul an, generate în principal de falimentului liderului pieței, City Insurance. Anul trecut, companiile de asigurări au plătit despăgubiri de peste 7,6 miliarde de lei, mai mult cu aproape 700 de milioane de lei față de 2020. În caz de război însă, riscurile nu vor fi acoperite de asiguratori.
„Chiar și într-o ipotetică situație de război declarat, polițele de asigurare continuă să-și producă efectele pentru riscurile acoperite. Nu sunt acoperite acele pagube produse în mod direct ca urmare a războiului. Sunt acoperite pagubele produse de toate celelalte riscuri. Iar acest lucru se întâmplă în întreaga lume, nu doar în România. Dar chiar și aici există excepții”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Alexandru Ciuncan, Director General UNSAR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El adaugă că, în general, polițele de asigurare protejează împotriva unor riscuri incerte, iar riscul de război are o producere certă.
„În momentul în care vorbim despre niște riscuri ale căror producere este certă, cum ar fi riscul de război, acolo nimeni nu poate să-și dea seama și să previzioneze care sunt pagubele, amploarea lor, durata, urmările economice etc. Deci, în principiu, ca regulă internațională, ele nu sunt acoperite”, mai spune acesta.
Cel mai important însă, continuă el, este că toate celelalte categorii de riscuri sunt despăgubite.
„Mai ales în aceste perioade dificile, în care vedem tot felul de schimbări în contextul social, economic și uman, cu atât mai mult asigurările sunt importante. Sistemul continuă să funcționeze foarte bine și în această perioadă”, precizează Alexandru Ciuncan.