PROFIT NEWS TV Aurica Sereny, Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă: Lipsa de lemn este și mai acută. Prețurile au luat-o razna. E o degringoladă totală

PROFIT NEWS TV Aurica Sereny, Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă: Lipsa de lemn este și mai acută. Prețurile au luat-o razna. E o degringoladă totală
scris 4 apr 2022

Conflictul de la graniță va accentua lipsa de lemn de pe piața locală, mare parte din importurile României venind din Ucraina și Federația Rusă, avertizează Aurica Sereny, Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă. 

„S-a importat foarte mult lemn, 1,5 milioane de tone în 2021, cu circa 25 % mai mult față de 2020, și problema în anul acesta va fi și mai gravă din cauza războiului. Cea mai mare parte a lemnului importat este adus din zona aceasta, Ucraina, Federația Rusă. Anul acesta nu se știe dacă se va mai aduce, e o totală incertitudine. La fel și cheresteaua, se aducea tot de acolo, mai ales de rășinoase. Lipsa de lemn este și mai acută în țară, cererea este mult mai mare decât oferta și, ca atare, prețurile au luat-o razna”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Aurica Sereny, adăugând că nici resursa lemnoasă din țară nu se exploatează cât ar trebui pentru a scădea volumul de lemn importat, din cauză că sunt „tot felul de greutăți cu amenajamentele silvice, cu ordinele Ministerului Mediului, care au fost și suspendate de unele Curți de pel”. 

Urmărește-ne și pe Google News

„În orice caz, e o degringoladă totală”, afirmă aceasta. 

PROFIT NEWS TV Elena Pap, Director Regional Up Group: Doar salariul nu mai este un element forte. Companiile încep să realizeze asta din în ce în mai mult CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Elena Pap, Director Regional Up Group: Doar salariul nu mai este un element forte. Companiile încep să realizeze asta din în ce în mai mult

Producția de lemn a crescut anul trecut cu 7,7% comparativ cu 2020, exportul, cu 10,4%, iar importurile, cu 25%, în timp ce consumul, cu 16,9%. Însă creșterile sunt sub nivelul înregistrat în 2019, cu circa 10%. 

„Importurile atât de mari se datorează lipsei de producție din țară. Exportul este mai mare decât producția și, ca atare, era nevoie de import. Consumul a crescut pe bază de import cel mai mult. Noi exportăm în principal mobilă prelucrată, din lemn masiv, și se importă mai mult mobilă din plăci, deci mobilierul acesta mai ieftin”, explică Aurica Sereny. 

Creșterea prețurilor la lemn, materia primă de bază a acestui sector, la care se adaugă și scumpirile la utilități sunt principalele motive pentru încetinirea producției în țară. 

„Cel puțin prețul lemnului a crescut de 2,5 ori. Iar lemnul de bună calitate a crescut și de 4-5 ori. În această situație, firmele au trebuit să selecteze comenzile, să nu intre în pierdere. Această problemă s-a datorat și faptului că este cerere foarte mare de produse lemnoase pe piețele internaționale. Deci, dacă exportul de mobilă a crescut cu 10%, exportul de produse lemnoase a crescut în medie cu 35,6%, iar exportul de cherestea, baza pentru mobilă, a crescut cu 41,6%”, spune președintele Asociației Producătorilor de Mobilă.

PROFIT NEWS TV Bogdan Iliescu, CEO BankSpot: Urmează să demarăm negocierile cu Banca Transilvania. Vrem să ne extindem serviciile și în domeniul imobiliar și cel al brokerajului CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Iliescu, CEO BankSpot: Urmează să demarăm negocierile cu Banca Transilvania. Vrem să ne extindem serviciile și în domeniul imobiliar și cel al brokerajului

O parte din companiile din industrie vor rezista tuturor acestor șocuri, însă multe fie își vor restrânge activitatea, fie vor selecta comenzile pe care să le execute. 

„Tratează negocieri cu parteneri externi și, dacă nu obțin majorări de preț la comenzile existente, renunță la a le mai executa. E nevoie în primul rând de mai mult lemn în piață, de scos la licitație lemnul sortat pe clase de calitate. Romsilva să se apuce serios să sorteze lemnul. Guvernul să găsească soluții ca lemnul să se prelucreze în țară, așa cum fac și alte țări. Trebuie mai multă grijă față de cum valorificăm acest lemn”, precizează aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie lemn
lipsa lemn
importuri lemn
exporturi lemn
conflict ucraina
producatori mobila