Piața de arhitectură rămâne dinamică și în 2025, la Profit.ro TV, Andrei Lefter, Managing Partner DRS Architects, adăugând că, cel puțin pentru noii arhitecți, piața este „extrem de interesantă și plină de oportunități”.
„Cred că trăim în un moment foarte interesant pentru arhitecți. În momentul de față, cel puțin pentru noii arhitecți, piața este extrem de interesantă și plină de oportunități. Cred că este un moment în care în România încep să se construiască clădiri foarte diverse, să existe o cerere de arhitectură de calitate, ceea ce este un lucru foarte bun.
Avem pentru prima dată după mult timp posibilitatea să proiectăm și să construim stadioane, spitale noi, mari proiecte de infrastructură, cămine de studenți, hoteluri. Deci este o piață într-o dinamică extraordinară”, spune acesta.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Și în piața de arhitectură avansul tehnologiei își spune cuvântul, schimbând modul în care sunt gândite clădirile.
„Partea de inteligență artificială și automatizare este și pentru noi revoluționară. Există undeva la peste 1.000 de aplicații de inteligență artificială special dedicate pentru partea de construcții și proiectare. Nu cred că are limite în momentul de față și cred că încă învățăm.
Nu mai vorbim de un proces de proiectare clasic, ci de înțelegerea totală a unei clădiri, cu tot ceea ce înseamnă materiale și viața clădirii, plus consumuri de energie și comportamentul în timp al clădirilor pentru a genera și a vedea rapoarte în legătură cu cât de sustenabilă și cât de verde este o clădire.
În momentul de față, da, avem acces la tehnologii care ne permit și ne ușurează munca și ne permit să facem niște clădiri mult mai eficiente și moderne”, precizează el.

Andrei Lefter subliniază și importanța sustenabilității în cadrul noilor proiecte de arhitectură și despre aducerea clădirilor la anumite standarde, precum nZEB (n.red. Nearly Zero Energy Building), afirmând că „în momentul de față cred că suntem încă la început, dar există premisele dezvoltării unor astfel de clădiri”.
„Avem din ce în ce mai multe clădini care respectă aceste standarde. Punerea lor în aplicare poate să fie însă destul de dificilă și cred că este un proces încă în dezvoltare. Recunosc că ceea ce ne ajută este și partea asta de tehnologie de proiectare nouă și procesele și ceea ce învățăm acum și folosim acum și ceea ce reușim să implementăm.
Softurile pe care le folosim, partea de BIM (n.red. Building Information Model), este un standard indispensabil în proiectarea și construcțiile moderne și este ceea ce de fapt ne ajută să înțelegem comportamentul clădirii și să mergem mai departe”, mai spune acesta.