VIDEO Profit.ro TV - Ramona Ivan, ARB: Fără fonduri europene, este greu să gândești o anumită dezvoltare. Au existat foarte multe proiecte implementate care au „dus drumul spre nicăieri”

Profit Live   
VIDEO Profit.ro TV - Ramona Ivan, ARB: Fără fonduri europene, este greu să gândești o anumită dezvoltare. Au existat foarte multe proiecte implementate care au „dus drumul spre nicăieri”

Implementarea fondurilor europene este, în continuare, un domeniu destul de complicat, spune, la Profit.ro TV, Ramona Ivan, președintele Comisiei pentru Fonduri Europene din cadrul Asociației Române a Băncilor (ARB), recomandând beneficiarilor acestor finanțări că „e bine să nu uite ce semnează”.

„Adică odată când semnăm un contract să-l citim și să ne dăm seama dacă indicatorii respectivi îi putem duce sau nu. Autoritățile de management în ultimii ani au fost foarte deschise în a dialoga pe temele acestea. Nimeni nu vrea ca o companie sau un beneficiar public să-și asume ce nu poate să ducă. Să ne amintim că la un moment dat trebuie să se justifice anumite cheltuieli și trebuie și un număr de ani după ce se finalizează proiectul, acesta să rămână în picioare”, mai spune aceasta, adăugând au existat foarte multe proiecte implementate și cu fonduri europene și cu alte tipuri de finanțări care au „dus drumul spre nicăieri”.

VIDEO Profit.ro TV - Ioana Dăncăneț, director general hotel Matca: Ne dorim să aducem un chef cu stele Michelin. Suntem în stadii avansate pentru extinderea cazării CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Ioana Dăncăneț, director general hotel Matca: Ne dorim să aducem un chef cu stele Michelin. Suntem în stadii avansate pentru extinderea cazării
Urmărește-ne și pe Google News

„Nu au dus la efectele scontate. Este imposibil să nu te intereseze ca țara ta să aibă o foarte bună absorpție de fonduri europene. Unde sunt bani se mișcă lucrurile. Eu zic că cel puțin din 2007, aceste fonduri europene ne-au ajutat foarte mult ca și țară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un procent semnificativ din ce s-au făcut ca și investiții și din bugetul național, inclusiv bugetul de anul acesta, îl reprezintă zona aceasta de fonduri europene. Nu am văzut multe proiecte care să fie de infrastructură, de mediu, de apă, canal, care să nu aibă și o componentă nerambursabilă de la UE. Ne-au ajutat foarte mult”, completează Ramona Ivan.

VIDEO Profit.ro TV - Anca Ciuhan, Flash Lighting Services: Este foarte complicat să ai strategii de recrutare într-un astfel de context / Mihaela Feodorof, Performanceway: Rolul de HR acum chiar trebuie să-și joace cartea strategic CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Anca Ciuhan, Flash Lighting Services: Este foarte complicat să ai strategii de recrutare într-un astfel de context / Mihaela Feodorof, Performanceway: Rolul de HR acum chiar trebuie să-și joace cartea strategic

Potrivit acesteia, România ar trebui să accelereze un pic absorbția de fonduri europene.

„În care ne aflăm acum, 2021-2027, un 5% absorție înseamnă extrem de puțin și există, față de perioadele anterioare de programare, premise mult mai pesimiste de absorbție”, mai spune aceasta.

Ramona Ivan subliniază și importanța fondurilor europene în ceea ce privește creșterea economică a țării, care, din 2007 și până în prezent s-a datorat și acestor finanțări de la UE.

„Fără fonduri europene, este greu să gândești o anumită dezvoltare și la noi a fost un lucru benefic și va fi în continuare”, precizează președintele Comisiei pentru Fonduri Europene din cadrul ARB.

„Un beneficiar trebuie să aibă idee, trebuie să cam știe ce vrea și să fie proiectul lui pe care l-ar dezvolta cu sau fără componentă neambursabilă. Componenta neambursabilă îl ajută să-l facă mai repede. Să aibă pe cineva care știe să-i deselenească tot hățișul acesta fiindcă, indiferent despre ce proiect e vorba, îți trebuie și o anumită contribuție și uneori când îți trebuie mai mult decât contribuția proprie pe care ai putea să o duci, trebuie să apelezi la cei care au aceste posibilități să te finanțeze.

VIDEO Profit.ro TV - Claudiu Cazacu, XTB România: Sunt condiții diferite față de “business as usual”, nu e foarte confortabil că depindem de bunăvoința investitorilor sau creditorilor. Nu ne ajută nici schimbările de perspectivă pentru rating CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Claudiu Cazacu, XTB România: Sunt condiții diferite față de “business as usual”, nu e foarte confortabil că depindem de bunăvoința investitorilor sau creditorilor. Nu ne ajută nici schimbările de perspectivă pentru rating

Și, în general, o bancă care co-finanțează un astfel de proiect, nu te lasă la greu, fiindcă dacă beneficiarul nu face tot ce trebuie și nu încasează grantul sau încasează cu o anumită diminuare, automat și partea ta de co-finanțare ca și bancă șchioapătă și, în general, asta te costă foarte mult în momentul în care ai credite care nu performează, în momentul în care faci multe provizioane și este un cost pe care nu vrei să-l duci. Vrei să duci la bun sfârșit proiectele începute. Sunt beneficiari care au crescut foarte frumos cu fonduri europene”, completează aceasta.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ramona ivan
arb