Perioada de pandemie a acționat ca un catalizator pentru industria de e-commerce, dar cumva a ajutat și la maturizarea acestei piețe, spune, la Profit.ro TV, Cătălin Bordei, Managing Partner Innobyte, companie de dezvoltare software specializată pe zona e-commerce.
Creșterile însă nu vor mai fi atât de spectaculoase, de două cifre pentru piața de e-commerce, precum cele din pandemie.
“Nu o să mai vedere lucrurile acestea, dar este o piață care după toți indicatorii la care ne uităm și nu numai pe piața locală, ci și internațională, care va cunoaște creșteri chiar și în următorii ani, pe termen lung.
Bineînțeles că nu o să mai fie creșterile spectaculoase, de două cifre, dar vom avea creșteri. Și magazinele arată lucrul acesta. Evident, sunt verticale care pot cunoaște creșteri mai accelerate, care poate nu au fost atât de dezvoltate în zona de e-commerce într-un stil tradițional, dar sunt și verticale care au niște creșteri mai mici, dar stabile.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Într-un context global al pieței din România, totuși vom vedea o piață în creștere”, mai spune acesta.

Cătălin Bordei adaugă că verticalele care au o vechime mai mare în e-commerce, precum cele de IT&C, fashion, poate să înregistreze creșteri ceva mai mici, dar stabile, în timp ce verticale mai noi precum retailul, care a crescut foarte mult odată cu pandemia, pharma și produsele dermato-cosmetice probabil că vor avea o creștere mai accentuată, pentru că “au venit cumva mai târziu la masa e-commerce-ului”.
“În principiu, dacă îți faci bine lucrurile, poți să generezi creștere cam în orice verticală”, afirmă Cătălin Bordei.
Piața de e-commerce este foarte dinamică, mai adaugă acesta, iar unul dintre factorii de succes pentru un magazin online este să reușească să se adapteze suficient de repede la contextul și la oportunitățile care sunt în piață.
“Eu cred că, în primul rând, magazinele trebuie să-și țină baza de clienți pe care o au, să dezvolte niște sisteme de loializare și de a-i aduce înapoi într-un mod constant pentru că este în general mai eficient și mai ieftin să lucrezi cu clienții care te cunosc, care au avut o experiență bună cu tine decât să atragi noi clienți. Atragerea de noi clienți este în general un canal mai scump”, precizează el.

“E-commerce-ul cunoaște o transformare, de la o etapă de creștere cu orice cost în care important era să vinzi cât mai mult online, la o perioadă de trecere către sustenabilitate și către un business sustenabil pe termen lung și cred că fiecare manager și owner de astfel de platformă încearcă să-și găsească modalitățile de a face un business sustentabil”, completează acesta, punând accent pe importanța sistemelor de loializare, dar și introducerea de produse adiționale, precum asigurări de produse, buyback-uri sau garanții extra.

“Suntem și foarte sensibili la preț. Adică și noi în România, dar și alte piețe din Europa sunt foarte sensibile la preț. Când ne gândim la promoții, în primul rând ne gandim la prețuri reduse. Evident că ele au și reversul medaliei în care oamenii vor aștepta o promoție ca să cumpere.
Și aici magazinele joacă un joc foarte fin între a avea niște reduceri care trebuie să fie oneste și realiste. Trebuie să lucrăm un pic și la mentalitatea clienților care nu trebuie să aștepte tot timpul la reduceri de 50-70%, ci mai bine o reducere onestă de 10-15%, decât una care poate nu e chiar atât de etică și sună mai bine. Și evident că trebuie găsite modalități de a vinde și în afara acestor perioade”, mai spune acesta.