VIDEO PROFIT LIVE Vlad Damian, Head of Investor Leasing Office, CBRE: Biroul devine mai degrabă un rezultat al unei dorințe de a lucra într-un mediu gândit în acest sens, decât o obligație. Iași, Cluj, Timisoara sunt orașe cu super potențial în continuare

VIDEO PROFIT LIVE Vlad Damian, Head of Investor Leasing Office, CBRE: Biroul devine mai degrabă un rezultat al unei dorințe de a lucra într-un mediu gândit în acest sens, decât o obligație. Iași, Cluj, Timisoara sunt orașe cu super potențial în continuare
scris 24 aug 2022

Vlad Damian, Head of Investor Leasing Office în cadrul companiei de consultanță imobiliară CBRE, arată, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, că piața de birouri dă semnale pozitive, în sensul că există cerere în continuare pentru noi spații. De asemenea, el observă și intrări noi de companii în România, multe dintre ele fiind din domeniul tehnologic și venind din SUA.

Pe piața locală, CBRE are în administrare 600.000 de metri pătrați de spații de birouri.

„Este un punct de cotitură într-adevăr. Am văzut anumite companii care și-au chemat angajații la birouri, dar sunt și alte cazuri în care angajatorul i-a îndemnat să rămână acasă sau încă nu i-a chemat oficial la birou. Observăm o dinamică mai ales în cazul companiilor cu dimensiuni mici și mijlocii, care tind să fie mai prezente la birou.

Urmărește-ne și pe Google News

Din această perspectivă, cred că biroul devine mai degrabă un rezultat al unei dorințe de a lucra într-un mediu gândit în acest sens, decât o obligație. Cred că este vorba despre crearea unei infrastructuri potrivite pentru a-i aduce la birou, să se simtă confortabil trăind la birou și având o viață activă și după orele de lucru. Aici intervine partea de facilități pentru angajați, de servicii, de funcțiuni conexe cu activitatea de birouri”, mai spune Vlad Damian, care consideră că prezența la birou este o chestiune care ține de dinamica fiecărei companii în parte și a fiecărei industrii în parte.

„Cred într-un mix între munca de la birou și flexibilitatea de a lucra de acasă, care exista și în trecut, poate nu într-o măsură atât de mare. Tendința s-a accelerat într-adevăr în ultimii doi ani și probabil că este aici for the long run”, continuă acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Călin Cavaleru, director de strategie Color Smart Distribution: Mă aștept la o continuă sofisticare a clienților finali. Vor din ce în ce mai mult materiale spectaculoase, eco CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Călin Cavaleru, director de strategie Color Smart Distribution: Mă aștept la o continuă sofisticare a clienților finali. Vor din ce în ce mai mult materiale spectaculoase, eco

El adaugă că există tot mai multe proiecte de anvergură, mixed-use, care să corespundă nevoilor actuale atât ale angajatorilor, cât și ale angajaților.

„Majoritatea dezvoltărilor de astăzi sunt mixte în care investitorii unesc cumva partea de birouri, cu funcțiuni de retail, servicii conexe, chiar și cu partea de rezidențial. Vedem multe proiecte de anvergura, mixed-use, care includ o componentă de rezidențial. Cred că se dezvoltă niște ecosisteme moderne în care oamenii să poată trăi și să poată lucra simțindu-se bine în acest proces”, precizează Vlad Damian.

Potrivit acestuia, majoritatea cererii de spații de birouri moderne vine din zona companiilor de tehnologie, o industrie care întâmpină și provocări în ceea ce privește atragerea forței de muncă de calitate.

„Cred că ei sunt de multe ori pionieri în partea asta de amenajare modernă a spațiilor de birouri, dar nu sunt singurii. Vedem bănci care și-au transformat complet modul de lucru, care au trecut de la un mediu de lucru foarte formal și rigid spre niște modele care de multe ori ne surprindeau și pe noi. Și industriile creative, serviciile profesionale își regândesc birourile. Cred că e o tendință generală de a acționa în zona asta, de a crea medii de lucru plăcute. Și este un trend care va continua cu siguranță”, afirmă el.

VIDEO PROFIT LIVE Flavius Holerga, CEO Morpheus: O să ridicăm finanțare în momentul în care o să trecem de faza de closing beta. Focusul e pe produs acum CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Flavius Holerga, CEO Morpheus: O să ridicăm finanțare în momentul în care o să trecem de faza de closing beta. Focusul e pe produs acum

Vlad Damian mai spune și că România este, în continuare, o piață care atrage atenția investitorilor străini.

„Sunt așteptate niște tranzacții importante pe piața de investment, din care fac parte atât investitori străini interesați de România, dar și cei prezenți încă din trecut pe această piață. Disponibilul de capital uman pe care-l are România cred că este principala resursă la care s-ar uita toată lumea, atât companiile interesate să-și creeze birouri aici, cât și investitorii care ar urma să dezvolte sau să achiziționeze proiecte imobiliare în România”, precizează acesta. 

El consideră că orașele principalele ale țării încă mai au foarte mult loc de creștere în ceea ce privește dezvoltări noi de clădiri de birouri.

„Dacă stăm să ne uităm la stocul Bucureștiului este de 3,3 milioane de mp comparativ cu Cluj, următorul oraș ca mărime, care are undeva la 350.000 de mp. Iași, Cluj, Timișoara sunt orașe cu super potențial în continuare. Dar, în același timp, observ un apetit al companiilor din zona de tehnologie să meargă chiar și mai spre orașe secundare și terțiare și am început să punem pe harta tot felul de destinații noi care, cu siguranță, se vor arăta în următorii ani ca niște posibile viitoare mini hub-uri de birouri. Sunt investitori care se orientează spre ele, iar din perspectiva chiriașilor vedem un interes din ce în ce mai mare”, adaugă Vlad Damian.

viewscnt
Afla mai multe despre
cbre
spatii birouri moderne
cladiri birouri
piata de birouri