Startup-ul românesc Kotys Tech a creat în pandemie o soluție bazată pe inteligență artificială pentru mentenanța gazoanelor, care activează însă cu preponderență pe piața din SUA, dat fiind faptul că nișa pe care se concentrează este destul de mică în România.
„În 2021, după aproape 10 ani de logistică, am simțit că nu mai sunt noi provocări acolo și am căutat ceva nou. Momentul a coincis și cu primirea unei moșteniri de bunica mea, care mi-a lăsat niște terenuri agricole, doar că am văzut că agricultura nu e chiar atât de simplă. Și am tot început să caut răspunsuri și așa s-a născut ideea acestei aplicații.
De la agricultură, am ajuns în zona de mentenanță gazon, SUA fiind piața noastră principală. Aplicația le spune firmelor de mentenanță gazon exact ce au de făcut, ce substanțe trebuie să aplice, locul potrivit, momentul potrivit, cantitatea și rata necesară. Practic, îi ajutăm să-și reducă costurile cu aplicarea de fertilizanți undeva la jumătate și reducem consumul de apă în unele cazuri chiar și cu 70%”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ștefan Chira, fondator Kotys Tech.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aplicația este construită pe știință, adaugă el, fiind finanțată până în prezent din surse proprii.
„Iarba de peste gard am găsit că este un pic mai verde la americani pentru că ei sunt mult mai obișnuiți cu tehnologia. Sunt mai bine pregătiți să depășească niște bariere de educație, de a învăța să folosească un sistem nou și de a-i folosi toate beneficiile. Iar dacă ne raportăm strict la această industrie de îngrijire gazon, e o industrie destul de mică și extrem de nișată și nu atât de veche la noi în țară”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Rudi Vizental, CEO ROCA Investments: Anul acesta vom avea încă o majorare de capital, vom înființa cel de-al treilea holding și, încet-încet, ne pregătim să listăm ROCA Investments pe piața principalăStartup-ul vizează să se extindă întâi în SUA, apoi în Australia, iar abia la final în Europa.
„Următorul loc pe lista noastră este Canada, pe urmă ar veni Australia și la final ar fi Europa. Cu toate astea, m-am gândit să fac un experiment, să verific și piața din România, cât de pregătită este, care este dimensiunea. Aș zice că e o provocare pentru antreprenorii din România să găsească date relevante pentru afacerea lor. Ăsta a fost poate și un alt motiv pentru care mi-a fost atât de simplu în SUA să construiesc ceva pentru că accesul la date și la informații e mult mai facil”, precizează Ștefan Chira.
„În acest moment avem 7 firme în beta testing, care au venit cu 1.365 de proprietăți. Planul pentru acest final de an este să ajungem la 100 de clienți plătitori. Pregătim o campanie de pre-sale și, deocamdată, cifrele arată destul de bine. Sunt înscrise 30 de firme noi care doresc să-și facă abonament la noi”, mai spune acesta.