VIDEO PROFIT LIVE Sorin Adam Matei, decan asociat al Universității Purdue din SUA: România se află într-o nouă fază a unui nesfârșit ciclu de kamasutra politică. E nevoie de mai multă gândire strategică

VIDEO PROFIT LIVE Sorin Adam Matei, decan asociat al Universității Purdue din SUA: România se află într-o nouă fază a unui nesfârșit ciclu de kamasutra politică. E nevoie de mai multă gândire strategică
scris 2 iun 2022

Sorin Adam Matei, decan asociat al Universității Purdue din SUA, spune că, pentru ca România să atragă mai mulți investitori străini, trebuie rezolvate patru mari probleme, ce țin de infrastructură, corupție, stabilitate politică și mentalitate, atât a guvernanților, cât și a cetățenilor.

„În primul rând, infrastructura de toate felurile, cea rutiera, cea energetică, care nu se referă numai la a dat curent oamenilor de țară, ci la a avea suficientă capacitate de producție care să mențină activitatea economică ridicată, iar sursele de energie trebuie diversificate și transformate pentru a se adapta la lumea cea nouă”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Sorin Adam Matei.

O altă problemă care este necesar a fi rezolvată pentru a atrage investiții în țară ține de climatul politico-legal.  

Urmărește-ne și pe Google News

„Și aici mă refer la problema eternă a corupției, și nu a corupției de la țară. E vorba de corupția mare, care aranjează contractele. N-a dispărut, încă e acolo”, subliniază acesta, adăugând că cea de-a treia mare problemă a României ține de stabilitatea politică și care trebuie rezolvată pentru a determina investitorii străini să parieze pe România. 

„România se află într-o nouă fază a unui nesfârșit ciclu de kamasutra politică, în care se fac toate combinațiile posibile. E totuși încurajator că avem de-a face cu un guvern care în alte timpuri s-ar numi un guvern de unire națională”, continuă Sorin Adam Matei.

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Micu, co-fondator Qoobiss: Avem deja 2 clienți în Republica Moldova și suntem în discuții cu alte 11 companii. Până la finalul anului vrem să ne extindem în alte două piețe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Micu, co-fondator Qoobiss: Avem deja 2 clienți în Republica Moldova și suntem în discuții cu alte 11 companii. Până la finalul anului vrem să ne extindem în alte două piețe

Iar în ceea ce privește ultima problemă care necesită rezolvare, decanul consideră că ține în principal de mentalitatea guvernanților, și în general de cea a poporului român. De asemenea, potrivit acestuia, România are nevoie și de un program mai clar de creștere atât politic, cât și economic și educațional. 

„E nevoie de mai multă gândire strategică, e nevoie de dorința strategică de a ajunge undeva într-un anumit fel. E vorba mai degrabă de a gândi într-un anumit fel decât de a improviza de pe o zi pe alta, de la un ciclu electoral la altul. România este totuși o țară în creștere, a făcut progrese enorme în pofida marilor sale dezavantaje și psihologice și economice și poate să facă treabă bună”, afirmă decanul. 

El punctează și problema forței de muncă care există în momentul de față atât în România, dar și în întreaga Europă. 

„Aici, marea întrebare pe care trebuie să și-o pună investitorii din România, oamenii de afaceri, și guvernul este cum să formeze și cum să atragă forță de muncă atât prin salarii competitive, cât și prin alte facilități. România poate să devină o destinație pentru lucrători din întreaga lume. 

Pentru acest lucru e nevoie de mai mult decât facilități fiscale. Trebuie să îi dai omului un motiv să stea în țară, dincolo de bani. Spre exemplu, cât de plăcut și interesant este locul în care lucrează, cât de ușor este să achiziționeze o casă, pentru copii lui să se integreze în comunitatea locală, să meargă la școli etc”, precizează Sorin Adam Matei.

VIDEO Profit Live - Florin Dănescu, ARB: Băncile au fost mult mai deschise, mediul antreprenorial îndrăznește mai mult. O amânare generală a ratelor s-ar putea să nu fie un avantaj pentru clienți CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Live - Florin Dănescu, ARB: Băncile au fost mult mai deschise, mediul antreprenorial îndrăznește mai mult. O amânare generală a ratelor s-ar putea să nu fie un avantaj pentru clienți

Pentru stimularea exporturilor, decanul susține că este foarte important să se creeze un ecosistem de interacțiuni economice, chiar dacă acesta include intrarea marilor corporații pe piața locală. 

„Dincolo de investițiile care se fac în țara ta cel mai important lucru este faptul că cetățenii tăi interacționează cu idei, cu produse, cu sisteme noi. Și, în acest proces, ei se califică și pot înainta în cariera, ajungând chiar să creeze noi business-uri care pot intra în competiție cu cel la care au lucrat ei. Ideea asta că corporațiile străine vin în România să sugă sângele poporului nu-și au rostul. Orice companie care vine în România face un lucru extraordinar creând un ecosistem de creștere viitoare”, mai spune acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin adam matei
universitatea purdue sua
exporturi romania
atragerea de investitori straini