Startup-ul Atlas Apps, fondat de George Grama, va lansa aplicația de navigație Atlas Navi în luna iunie a acestui an, după investiții de aproape 2 milioane de euro în dezvoltarea acesteia, bani proveniți din fonduri europene și dintr-o campanie de crowdfunding. În cinci zile, startup-ul a strâns 975.000 de euro de la 1.000 de persoane.
„Prin noile tehnologii care au apărut în ultimii ani noi credem că nu s-a inovat foarte mult în industria asta de aplicații de navigație și practic noi ne folosim de camerele telefonului, iar aplicația analizează în timp real tot ce vede acea cameră, lucruri precum drum, gropi, accidente, trafic pe fiecare bandă, locuri de parcare libere și, în viitor, și mașini de poliție.
Toate datele astea generează practic rute mai bune pentru alți utilizatori. Într-un fel, noi generăm cu peste 100.000 mai multe date per km comparat cu aplicații de tipul Waze, pentru că nu ne bazăm pe raportarea manuală a acestor evenimente, ci pur și simplu software-ul din spate analizează fiecare frame al video-ului pentru a detecta lucruri”, a spus, la PROFIT NEWS TV, George Grama, antreprenorul care a dezvoltat și aplicația Star Taxi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aplicația are diverse funcționalități, dar și un sistem de recompensare al șoferilor, printr-o criptomonedă dezvoltată tot de Atlas Apps.
„Avem și funcționalitatea group trips, adică dacă mergem mai mulți într-o vacanță la ski, suntem 5 mașini, ne putem vedea toți pe hartă, ne putem urmări, nu ne mai pierdem așa de ușor. Poți să dai și live stream să vadă prietenii tăi pe unde mergi și ceea ce vede camera telefonului tău. Avem și partea de mașini 3D, care sunt modelate după vehicule reale, pe care poți să ți le customizezi, să le cumperi, să faci trading cu ele.
Nouă ne trebuie de 100 de ori mai puțini utilizatori față de Waze ca să putem să avem aceeași acuratețe a datelor, astfel că vrem să recompensăm șoferii care oferă date la rețea și avem un model drive to earn. Adică, pe fiecare km pe care îl parcurgi ești recompensat cu moneda noastră internă, care se numește Navi, pe care o poți converti fie în cash, fie în funcționalitățile premium din aplicație”, mai spune acesta.
Pentru dezvoltarea aplicației, startup-ul a apelat la fonduri europene, de unde a obținut un milion de euro, bani din care circa jumătate au mers către echipamente de tip AI, prin care sunt antrenați algoritmii. Contribuția proprie a companiei a fost de 400.000 de euro.
„Proiectul pe fonduri europene s-a finalizat în ianuarie, după care am făcut o campanie de crowdfunding printre comunitățile de cripto din România, prin care am strâns în cinci zile 975.000 de dolari, din peste 1.000 de contribuții individuale.
Campania în sine a fost relativ simplă. Suntem și expert advisory la UE pe legislația de transport și, având un pedigree în acest domeniu, asta a dat încredere oamenilor să investească, ei cumpărând practic în avans moneda noastră Navi. Ulterior le pot folosi sau pot face trading cu ele după ce ne listăm pe un crypto exchage în luna iunie”, precizează George Grama.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV: Claudiu Năsui, despre taxa pe care firmele ar urma o plătească camerelor de comerț, pentru promovare, anunțată în premieră de Profit.ro: Este o taxă de șmecherCu excepția anumitor țări, precum Coreea de Nord sau Iran, aplicația are o acoperiră globală și va putea fi folosită oriunde. Startup-ul vrea însă să-și concentreze eforturile pe orașele care se confruntă în general cu mari probleme de trafic.
„Ne vom lansa atât în SUA, cât și în Europa, iar marketingul va fi pe orașele mari cu probleme de trafic, precum, Los Angeles, Boston, Miami, iar în Europa - probabil București, Londra și Dublin. Avem clienți deja în multe dintre zonele astea și atunci e destul de ușor, avem o bază de la care să plecăm. În total sunt 25.000 de șoferi la momentul acesta care ne folosesc software-ul”, adaugă el.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Concurenței, despre Legea speculei: Vom introduce și confiscarea profiturilor incorecte!În cadrul aplicației vor fi listate și NFT-uri cu mașini, de la diverși producători auto, care vor putea fi achiziționate de către utilizatori cu criptomoneda Navi. De asemenea, utilizatorii vor putea face și trading cu NFT-urile respective.
„Noi vrem să devenim principalul outlet pentru constructorii auto, ca să-și vândă mașinile astea virtuale. E un întreg val de interes pentru NFT-uri. Credem că putem face parteneriate cu constructorii pe termen lung, culminând cu integrarea navigației noastre în navigația mașinilor. În cele din urmă, integrarea aplicației noastre în mașină e scopul”, mai spune George Grama.