VIDEO PROFIT LIVE Nadia Talpă, CCO DPD România: Contextul geopolitic și economic din 2022 a determinat magazinele online să-și dorească să se extindă internațional. Nevoile de livrare sunt aceleași ca și pe teritoriul României

VIDEO PROFIT LIVE Nadia Talpă, CCO DPD România: Contextul geopolitic și economic din 2022 a determinat magazinele online să-și dorească să se extindă internațional. Nevoile de livrare sunt aceleași ca și pe teritoriul României
scris 14 iun 2023

Apetitul magazinelor online românești pentru extinderea internațională este în creștere, țările din regiunea CEE fiind cele mai vizate de către brandurile locale, arată un studiu realizat la începutul anului de către compania de curierat DPD România.

„Este practic o consecință firească a faptului că piața de online din România s-a stabilizat, creșterile nu mai sunt atât de semnificative cum au fost în anii 2020 și 2021, am avut parte de un an 2022 măcinat de contextul geopolitic, chiar și economic puțin instabil, lucru care a determinat magazinele online să-și dorească să se extindă internațional, să exploreze aceste oportunități în baza cărora să-și crească volumele și cifra de afaceri din vânzarea produselor în alte piețe”, spune acum, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Nadia Talpă, CCO DPD România, adăugând că, în procesul acesta de extindere regională a magazinelor online, curierii joacă un rol extrem de important.

„În piața din România sunt prezenți jucători care pot asigura această livrare. DPD în momentul de față beneficiază de puterea pe care o deține prin faptul că face parte dintr-un grup lider european în livrări rutiere. Practic, toate livrările pe care le facem în aceste țări se realizează prin intermediul partenerilor locali a DPD în aceste piețe. Vorbim de jucători importanți”, completează ea.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania de curierat DPD România face parte din Geopost, lider european în livrările rutiere, și este activă pe piața locală din 2008, după preluarea Pegasus Courier. Are peste 1.800 de angajați (inclusiv francizele) și peste 22 milioane de colete livrate anual.

Recent, DPD România a lansat Serviciului Regional CEE, un pachet de beneficii unic în România, destinat magazinelor online care doresc să se extindă pe plan regional în Europa Centrală și de Est. În prima fază sunt acoperite 8 piețe e-commerce din CEE, respectiv Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

„Toate aceste 8 țări însumează o populație de peste 91 de milioane de locuitori. Germania spre exemplu are o populație de 83 de milioane de locuitori. Deci, prin extinderea în aceste 8 țări depășim practic puterea de penetrare pe care o are populația din Germania. Bineînțeles că fiecare țară e diferită, are un specific aparte pe care noi l-am analizat prin intermediul acestui studiu”, mai spune aceasta.

VIDEO PROFIT LIVE Teodora Șaguna, co-fondatoare Wonder Baby: Pentru finanțare ne uităm atât la fondurile de investiții locale, cât și la cele internaționale din zona de HealthTech și Tech CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Teodora Șaguna, co-fondatoare Wonder Baby: Pentru finanțare ne uităm atât la fondurile de investiții locale, cât și la cele internaționale din zona de HealthTech și Tech

Potrivit studiului, e-shopperii din Europa Centrală și de Est își fac deja cumpărăturile în magazine online din străinătate. Cei mai activi din acest punct de vedere sunt e-shopperii din Slovenia (80%) și Ungaria (77%), în condițiile în care media UE în ceea ce privește cumpărăturile de pe site-uri din străinătate este de 57%. Și celelalte piețe studiate au procente cu mult peste media UE: Bulgaria (71%), Croația (68%), Slovacia (63%), Cehia (62%). Spre comparație, 67% dintre e-shopperii din România au accesat deja magazine online din străinătate.

„O altă statistică interesantă este dată de câți dintre acești cumpărători online folosesc social media pentru a achiziționa online. Este un indicator pe care orice magazin online dorește să-l știe pentru că, în funcție de acest indicator, ei pot să-și dozeze bugetele de marketing din țările respective. În Ungaria de exemplu un procent de 93% dintre cumpărătorii online achiziționează din social media, urmată de Bulgaria, cu un procent de 90% și de Polonia, cu un procent de 86%”, precizează Nadia Talpă.

Studiul mai arată și că principalul motiv pentru care europenii intră în magazine online din străinătate este acela că se așteaptă să găsească prețuri mai bune decât pe plan local. Cei mai interesați de acest aspect sunt slovenii (79%), ungurii (76%), bulgarii (71%), croații (65%), slovacii (61%) și polonezii (60%), în condițiile în care media europeană este de 52%. În ceea ce privește e-shopperii români, 64% dintre ei declară de asemenea că, atunci când caută produse pe site-uri străine, o fac cu scopul de a găsi prețuri mai bune.

„De asemenea interesant pentru magazinele online din România este și un top al produselor care sunt căutate de către consumatorii din alte țări. Spre exemplu, pe primul loc sunt produsele de beauty & care, pe locul doi sunt produsele de fashion, iar pe locul trei produsele din categoria de încălțăminte.

Și aici avem detalii despre fiecare țară în parte. Bulgarii se dau în vânt după produsele de fashion, pe când polonezii sunt interesați mai mult de încălțăminte, categoria de fashion pentru ei fiind pe locul trei.

Am constatat că echipamentele audio și video se vând foarte bine în Ungaria, Bulgaria și  Polonia, produsele de uniforme pentru cadre medicale se vinde iarăși foarte bine, partea de cosmetice profesionale sunt la mare căutare în Ungaria, Cehia și Polonia”, afirmă Nadia Talpă.

VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, director executiv ARB, despre ordinele emise recent de ANPC referitor la calculul ratelor: S-a produs o eroare destul de gravă. Nu e logică metoda pe care ANPC a avansat-o. Cred că instanțele vor tranșa foarte rapid subi CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, director executiv ARB, despre ordinele emise recent de ANPC referitor la calculul ratelor: S-a produs o eroare destul de gravă. Nu e logică metoda pe care ANPC a avansat-o. Cred că instanțele vor tranșa foarte rapid subi

Un alt motiv important care determină alegerea site-urilor externe este acela că anumite produse sau branduri nu se găsesc pe piețele locale. Croații excelează la acest capitol (63%, peste media europeană, care e de 52%), în vreme ce e-shopperii cehi nu par foarte interesați de acest aspect (doar 39%). Totodată, slovenii își doresc cel mai mult (25%) ca site-urile din străinătate să fie scrise în limba lor. Urmează polonezii (17%), cehii (15%) și bulgarii (13%), media europeană fiind, la acest capitol, de 13%, mai arată studiul DPD România.

Majoritatea e-shopperilor din țările studiate sunt însă mulțumiți și dacă site-urile sunt scrise în limba engleză.

„Nevoile magazinelor online sunt aceleași ca și pentru livrările pe teritoriul României. Ele își doresc ca livrările să se facă repede, rata de retur să fie mică, plata rambursurilor să fie făcută repede, să aibă un singur punct de contact, o singură persoană cu care să discute în cazul mai multor piețe. Noi îndeplinim aceste nevoi. DPD România asigură un timp de livrare foarte bun, avem o capacitate de transport zilnic către aceste țări, ceea ce înseamnă livrarea coletelor în 2-3 zile lucrătoare.

O caracteristică a acestor piețe este dată de faptul că, în continuare, acești consumatori își doresc plata rambursului fie numerar, fie card și noi oferim acest serviciu. Practic, magazinele online nu trebuie decât să investească foarte puțin în traducerea site-ului lor și în prezentarea produselor. Apoi urmează partea de publicitate pe care trebuie să o facă în țările respective, iar din acel moment noi intervenim, preluăm coletele de la aceste magazine online și le livrăm către cele 8 piețe”, mai spune Nadia Talpă.

VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Roșca, director comercial Cramele Recaș: De săptămâna viitoare vom micșora prețurile cu 4-5%. Pare că există un lipici pe buzunarele românilor. Ne uităm către Asia de Sud-Est CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Roșca, director comercial Cramele Recaș: De săptămâna viitoare vom micșora prețurile cu 4-5%. Pare că există un lipici pe buzunarele românilor. Ne uităm către Asia de Sud-Est

Practic, Serviul Regional CEE al DPD oferă, printre altele, cele mai bune prețuri la livrări rutiere în țările CEE, încasare ramburs în lei sau în moneda locală, acces la o rețea Out of Home de 70.000 de puncte Pick-Up, timp de tranzit redus și livrări rutiere rapide și informații relevante despre piețele e-commerce din Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

„Prin acest serviciu, magazinele online vor avea o singură platforma cu care vor putea să-și genereze notele de transport, vor avea o singură persoană de contact cu care vor ține legătura, marfa va pleca zilnic și se va livra în 2-3 zile lucrătoare indiferent de destinație. Tarifele sunt competitive, simple. Indiferent de zona din interiorul unei țări tariful este același, nu prezintă taxe suplimentare ascunse.

Sunt convinsă că toate demersurile pe care le facem acum se vor vedea în timp, magazinele online se vor pregăti în această perioadă, iar din ultimul trimestru se vor vedea și volume suplimentare și intensificarea vânzărilor”, afirmă aceasta.

DPD România, una dintre cele mai mari companii de curierat de pe piața locală, a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 342,9 milioane de lei, în creștere cu 5,7% față de anul precedent. Profitul net al companiei a atins 13 milioane de lei, cu 46,5% mai mic față de 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
dpd românia
nadia talpă