Aliz Kosza, business mentor și strateg, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, că apetitul antreprenorilor români pentru dezvoltare și inovare nu s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Evoluția acestora este foarte lentă.
„Antreprenorii cred că nu se învață minte. Dacă ei ar avea o gândire un pic mai strategică și ar urma niște pași și nu ar sări peste etape pe parcursul anilor, atunci ar fi mult mai competitivi și mai rezilienți în criză, indiferent despre ce tip de criză vorbim. În loc să se focuseze pe strategie tocmai pentru a trece peste criză se ocupă de lucruri mărunte.
Nu știu de unde ni se trage. Din nefericire, se întorc în trecut. Este aceeași provocare invariabilă. În loc să resemnificăm perspectiva, ne întoarcem în trecut. Am avut o experiență negativă și ne agățăm de acea experiență. Nu am o explicație științifică la asta. Mai degrabă cred că are o semnificație psihologică această întoarcere în trecut - teama de a controla totul, teama de a schimba - și asta cred că ne trage înapoi foarte mult”, spune aceasta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește multinaționalele, continuă ea, situația este cu mult diferită. Companiile internaționale au o traiectorie pe termen mediu și lung, o direcție foarte clară și un sens de a exista mult mai așezat.
„Într-o organizație avem elemente soft și hard, și acestea când nu sunt în echilibru atunci intervin dificultățile și provocările. Am gap-uri și în multinaționale, dar această diferență între elementele de hard și de soft este mult mai mică, într-o marjă de 5-10 puncte, în timp ce la antreprenori e între 20-30 de puncte și de aici vine și provocarea cea mai mare.
Și chiar și atunci când avem o strategie ne pierdem și încercăm să mergem reactiv și directiv în loc să mergem strategic. La multinaționale nu există acest risc, pentru ca ele sunt mult mai concentrate pe scenarii, își iau măsurile din timp fie de creștere, fie de inovație”, precizează aceasta, adăugând că organizațiile cu adevărat mari și puternice nu se opresc din a investi nici măcar în recesiune și aici consideră ea că greșesc antreprenorii români.
„Nu este neapărat o chestiune de resurse, ci mai degrabă o chestiune de mindset și de cultură de business, de organizație. Primul pas este să ne uităm noi antreprenorii în oglinda și să vedem dacă sensul vieții noastre este cu adevărat să conducem o companie. Aici am cea mai mare temere în ceea ce privește capacitatea unor antreprenori”, afirmă Aliz Kosza.