Diminuarea veniturilor consultanților în asigurări, ca urmare a plafonărilor tarifelor la RCA, ar putea duce la o restrângere a activității acestora sau chiar la reorientarea lor către alte domenii de activitate, ceea ce ar reprezenta un risc pentru piața de asigurări locală, atrage atenția Cristian Filimon, directorul diviziei Tomorrow, în cadrul companiei de software Life is Hard, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV.
„În domeniul asigurărilor atingem 2 ani de când comisionul care se distribuie brokerului de asigurări este limitat la polița RCA. Cu toate că se observă o ușoară creștere a tarifelor acestor polițe RCA în ceea ce privește asiguratorii, nu a influențat absolut deloc vreun comision al consultantului care a rămas blocat la același nivel, unul foarte scăzut, din tarifarea asiguratorilor. Mulți asiguratori afișează în această perioadă profituri record, pe când mulți brokeri își restrâng activitatea sau sunt încorporați în brokeri mai mari.
Această plafonare duce la o diminuare a veniturilor consultanților în asigurări și aici s-ar putea ca mulți brokeri sau consultanți să considere că nu mai e atât de atractiv acest domeniu și să se orienteze. Iar într-o piață în care totuși ai nevoie de asigurări să rămâi fără consultanți îl văd ca pe un risc”, explică acesta.
Pentru a-și acoperi pierderile, consultanții și-au diversificat portofoliul de asigurări pe care le recomandă clienților, ceea ce a dus și la o creștere a asigurărilor facultative.
„Ca și tendință, există o diversificare a asigurărilor pe care un consultant le recomandă sau o diversificare a portofoliului de asigurări pe care un client le achiziționează. Din cauza acelui comision limitat, consultanții se orientează în a recomanda clienților și alte tipuri de asigurări.
Astfel că, se remarcă o creștere a asigurărilor facultative, cele care într-adevăr necesită consultanță.
Cumva, ne îndreptăm către ceea ce se întâmplă în centrul și vestul Europei, o consultanță în asigurări mai mult financiară, în a vedea sau a identifica riscurile pe care un client le are și a le acoperi, în a face această educație a clientului, că poate să-și acopere anumite riscuri care-i apar sau au apărut în trecut în viața lui printr-o asigurare, costul unei asigurări fiind infinit mai mic decât ar putea să fie apariția unui risc în viața lui”, mai spune Cristian Filimon.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Fondator MOCAPP: Instagram e rege, TikTok e noul combatant, iar pe youtube între 7 și 11% din bugetele totale din România au fost constante în ultimii 5 aniTomorrow reprezintă divizia de asigurări din cadrul Life is Hard, care reprezintă 54% din cifra de afaceri a companiei.
„Proiectul nostru 24broker.ro e, de fapt, o platformă pe care noi o avem de peste 15 ani care înlesnește intermedierea de asigurări de către brokerii de asigurări din România și asistenții lor de brokeraj, adică consultanții, și face legătura între asigurator și acești consultanți.
Prin platforma noastră se intermediază cam 40% din polițele de asigurări din România. Adică, la nivelul anului 2023, aproape 6 milioane de contracte de asigurări am intermediat, dintre care peste 4 milioane de polițe RCA”, precizează acesta.