VIDEO PROFIT LIVE Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures: Putem să vorbim despre un crah pe piața asta. Cred că zona moartă este cea de mijloc

scris 29 sep 2023

Anul trecut, pe fondul climatului economic dificil, nivelul investițiilor în companii la nivel global a scăzut cu aproape 70%, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cristian Munteanu, managing partner al fondului de investiții Early Game Ventures. Apetitul scăzut al investitorilor s-a menținut și în 2023.

„Deci, a fost o corecție foarte puternică care se face simțită în piață de niște trimestre bune deja. Și, când antreprenorii știu că nivelul de finanțare scade, că investitorii nu mai sunt dispuși să investească, parcă și apetitul lor de a veni către finanțatori scade.

Așadar, anul ăsta a fost un an foarte dificil pentru companiile care au trebuit să se capitalizeze din piețele private. A fost un an foarte dificil și pentru piețele publice. Avem companii mari listate pe NASDAQ care au scăzut ca evaluare de piață cu 80%. Aproape că putem să vorbim despre un crah pe piața asta. Este un peisaj foarte sărac și nici măcar trimestru IV nu se anunță a fi foarte bogat în tranzacții”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Iar dacă anul trecut au mai fost anunțate câteva investiții, unele dintre ele chiar semnificative, continuă el, anul acesta în România „sărăcia a fost maximă”.

„Cei care au spart gheața de curând a fost chiar o companie din portofoliul nostru, Druid, care a anunțat o rundă de aproape de 25 de milioane de euro”, afirmă Cristian Munteanu.

VIDEO PROFIT LIVE Cosmin Coția, co-fondator RehabX VR: Vrem să atragem o finanțare, avem nevoie de 360.000 de euro. Urmează să ne extindem și în alte orașe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cosmin Coția, co-fondator RehabX VR: Vrem să atragem o finanțare, avem nevoie de 360.000 de euro. Urmează să ne extindem și în alte orașe

El adaugă că, în contextul actual, ridică bani companiile care sunt capabile să arate tracțiune, un istoric de cel puțin de 1 an de venituri constate și în creștere.

„Deci, ridică bani acele businessuri care au dovedit deja că modelul lor de business este unul care funcționează. Ridică în continuare bani și companiile care sunt foarte la început, care au mai degrabă o idee, decât un business viabil. Evident că ridică sume mult mai mici, dar apetitul investitorilor de early stage nu a dispărut”, precizează acesta.

„Corecția s-a manifestat mai ales în rândul companiilor mature, în etapa de creștere, care au ridicat zeci poate chiar sute de milioane de euro sau dolari până în momentul ăsta când trebuie să se recapitalizeze. La early stage impactul, deși foarte semnificativ, nu a fost chiar atât de catastrofic”, completează el.

Așadar, apetitul investitorilor de early stage încă există. Ridică bani fie companiile care pot demonstra tracțiune, fie cele la început de drum.

„Cred că zona moartă este cea de mijloc, companii care au luat o primă finanțare probabil, au construit un produs, au încercat să iasă în piață, să vândă produsul sau serviciul respectiv, poate nu au avut neapărat un mare succes și acum ar avea nevoie de refinanțare astfel încât să îndrepte lucrurile care nu merg, să mai lucreze la partea de produ. Este aproape imposibil să ridice bani o astfel de companie într-un astfel de context”, mai spune acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Andreea Avramescu, co-fondator binnno: Ne gândim să atragem cel puțin 500.000 de euro pentru dezvoltarea capacităților tehnice. Încercăm transformarea consultanților în business angels CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andreea Avramescu, co-fondator binnno: Ne gândim să atragem cel puțin 500.000 de euro pentru dezvoltarea capacităților tehnice. Încercăm transformarea consultanților în business angels

Fondul de investiții Early Game Ventures s-a concentrat anul acesta în principal pe refinanțarea afacerilor existente deja în portofoliu său.

„Anul ăsta cred că am făcut aproape 18 runde de investiții de follow-on. Am avut și o serie destul de lungă de discuții cu companii noi, unde am evaluat o primă investiție. Nu am finalizat nicio astfel de discuție. Mai avem însă deschise vreo 3 în momentul ăsta. Cred că până la final de an cel mai probabil vom mai face 2-3 investiții noi. Focusul nostru a fost către finanțarea companiilor din portofoliul nostru”, precizează Cristian Munteanu.

El atrage atenția că dacă în condiții normale de piața rata startup-urilor care reușesc să atragă finanțare e destul de redusă, în contextul actual e înzecit mai dificil pentru afacerile la început de drum să obțină bani de la investitori.

„Din cauza asta ce am văzut că se întâmplă în planurile interne pe care le au companiile este  reducerea costurilor, încearcă să-și lungească durata de viață pe care și-o asigură cu capitalizarea existentă, încearcă cumva să treacă de perioada asta turbulentă, toată lumea sperând că undeva în primăvara anului viitor lucrurile să se schimbe. Deci, perspectiva mea pentru antreprenorii care vor ridica bani la anul este foarte optimistă. Probabil în a doua jumătate a anului viitor peisajul va reveni”, mai spune el.

VIDEO PROFIT LIVE Andreea Avramescu, co-fondator binnno: Ne gândim să atragem cel puțin 500.000 de euro pentru dezvoltarea capacităților tehnice. Încercăm transformarea consultanților în business angels CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andreea Avramescu, co-fondator binnno: Ne gândim să atragem cel puțin 500.000 de euro pentru dezvoltarea capacităților tehnice. Încercăm transformarea consultanților în business angels

„Mă bazez pe un lucru foarte important în economia startup-urilor, și anume că startup-urile de tehnologie nu adresează neapărat o piață locală. 25 de companii care sunt active în portofoliul nostru astăzi niciuna nu a creat un serviciu sau un produs pentru piața din România, din contră.

Dacă ne uităm la nivel macro, la ce s-a întâmplat în SUA, lucrurile acolo sunt deja pe o pantă de revenire. În a doua perioadă a anului viitor cred că piața din SUA, Canada, Europa de Vest vor avea o putere de a consuma produse tehnologice pe care startup-urile, chiar dacă sunt din România, ei le creează pentru piețele globale”, explică Cristian Munteanu.

El recomandă antreprenorilor să meargă către investitori și să nu aștepte să fie ei cei contactați de către aceștia.

„Faceți cea mai bună prezentare, cea mai simplă, nu încercați să îndesați toate informațiile posibile în 10 slide-uri, lăsați și subiecte pentru discuția liberă care urmează întotdeauna după prezentare și care e mai importantă decât pezentarea și duceți-vă agresiv la fundraising și vorbiți cu toți investitorii. În plus, e important ca și startup-ul să facă due diligence asupra investitorului. Cel mai rău lucru pe care poți să-l faci ca și fondator este să ridici bani de la un investitor nepotrivit”, mai spune Cristian Munteanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
early game ventures
cristian munteanu