Perturbările economice din piață și conflictul geopolitic de la graniță îi fac pe investitori să fie mai reticenți în ceea ce privește finanțarea startup-urilor. Ei preferă să se concentreze pe investițiile pe care le au deja în desfășurare și sunt mai atenți atunci când fac investiții noi.
„Inflație, conflictul de la graniță, creșterea dobânzilor, toate astea creează o scădere a lichidității în piața. Și acest lucru îi face pe investitori să fie mult mai atenți cui și cum acordă acești bani. Ei preferă de cele mai multe ori să se concentreze pe investițiile pe care le au deja în desfășurare și să securizeze o zonă de lichiditate pentru acestea pentru a le menține creșterea și sunt un pic mai atenți atunci când fac investiții noi. Asta vine pe fondul incertitudinii care există în piață”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ciprian Cazacu, co-fondator easySales, platformă care automatizează activitățile de ecommerce și vânzările din acest sector, lansată în mai 2019.
Startup-ul a introdus în platformă și o soluție de creditare pentru comercianții online astfel încât aceștia să poată accesa granturi.
„Investitorii sunt mai precauți și se uită către investiții mai sigure, cu șanse foarte mari de scalabilitate, care nu sunt atât de volatile”, continuă Cazacu, adăugând că și perioadele de return of investment (n.red. rentabilitatea investiției) s-au prelungit, de la 12-24 luni acum ajung și la 24-36 de luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Startup-ul easySales este prezent și pe piețele din Ungaria și Bulgaria și vrea să continue extinderea în UK și SUA.
„Ne-am dat seama că produsul nostru este mult mai potrivit pentru piețe mai mature, mai experimentate în domeniu, iar din acest motiv am luat decizia de a fi curajoși și de a ne extinde în acele țări.
În urma unei întâlniri pe care am avut-o anul trecut în mod întâmplător cu Daniel Dines, el ne-a sfătuit să ne oprim din a mai targeta România și țările din regiune și să fim curajoși și să ne ducem acolo unde e piața mare și unde contează.
Iar dacă vom reuși și vom demonstra acolo, ne putem întoarce foarte repede în această regiune și să ne extindem produsul aici”, mai spune Ciprian Cazacu.
El recomandă antreprenorilor care vor să se extindă în alte țări să analizeze foarte bine realitățile pieței respective.
„Noi din testele făcute și ceea ce am învățat ulterior este că în aceste trei piețe în care activăm sunt tipare comportamentale diferite ale clienților, se informează din medii diferite, au mentalități diferite, au inclusiv o apartenență asupra diferitelor lucruri.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Etapele obținerii unei finanțări nerambursabile. Ramona Ivan, președinte Comisia pentru Fonduri Europene ARB: Trebuie foarte mare atenție. Antreprenorii au un foarte mare avantajDe exemplu, în România oamenilor le place să dețină lucruri. În Ungaria nu este neapărat la fel, însă au o problemă ca nu suntem din Ungaria. Trebuie să analizeze foarte bine diferențele culturale care există în fiecare popor. Din păcate, Europa este destul de fragmentată din acest punct de vedere”, precizează acesta.
De asemenea, antreprenorii trebuie să fie atenție și la barierele legislative din fiecare țară în care vor să intre.
„De multe ori regulile sunt diferite. Spre exemplu, începând cu 15 iunie Amazon Germania nu mai acceptă produse și comercianți care nu au un cod luat de la oficiul de reglementare din Germania privind modul de ambalare. În funcție de ambalajele pe care le folosești trebuie să ai un anumit cod care îți este dat de o instituție guvernamentală. Vor schimba comerțul online peste tot acolo, inclusiv pentru toți ceilalți jucători”, afirmă Ciprian Cazacu.
Startup-ul easySales are în momentul de față deschisă o campanie de crowdfunding pe platforma SeedBlink, prin care a atras deja peste 400.000 de euro.
„Vrem să pregătim produsul pentru piețe mult mai mature, unde ne dorim să creștem accelerat”, subliniază antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE - La ce se uită băncile atunci când acordă credite IMM-urilor. Teodora Petre, membru Comisia de Creditare ARB: Caracterul este cel mai important. Banca se uită în primul rând la managementul companieiVenturile companiei s-au ridicat anul trecut la 300.000 de euro, iar până la finalul anului vizează să ajungă la venituri cuprinse între 700.000 și 900.000 de euro.
„Până acum, au trecut prin platforma easySales comenzi de peste 305 milioane de euro și avem peste 6,5 de milioane de produse listate”, mai spune acesta.
El adaugă că piața de ecommerce va continua să crească între 5 și 15% anual, deși începutul lui 2022 a dus scăderi pentru acest sector.
„Începând cu această primăvară am văzut o ponderare a creșterii care a survenit în urma a două evenimente destul de importante în zona industriei de comerț online. Primul a fost războiul, care probabil nu s-ar fi simțit atât de puternic dacă nu ar fi coincis cu perioada în care practic nu au mai existat restricții după pandemie. Aici cred că șocul a fost mai puternic decât războiul, pentru că lumea era dornică să cumpere offline.
Deci, vânzările au scăzut la începutul anului, în primul trimestru, acum și-au revenit, au un trend de creștere, nu la fel de accelerat ca în perioada de pandemie, însă credem că odată cu venirea toamnei oamenii care până acum au făcut cumpărături în offline vor reveni înapoi în mediul online”, precizează Ciprian Cazacu.