În general, provocările antreprenorilor diferă în funcție de nivelul business-ului pe care îl conduc, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Andy Szekely, fondator ASIC. Însă, există cinci provocări fundamentale care se regăsesc în fiecare business, indiferent de dimensiunea acestuia.
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„În funcție de industrie și momente istorice ele să fie în ordine diferită. Dar ele tind să fie generice și se vor regăsi în orice industrie și în orice stadiu al afacerii. Vorbim despre vânzarea către clienți și angajați, lead generation, adică cum anume creezi o ofertă care e potrivită pentru o piață pe care ai identificat-o bine și sunt suficienți oameni interesați, accesul la finanțare și funcția de leadership”, spune acesta.
Principala provocare pentru orice business este însă legată de oameni.
„Se spune că ești la un singur angajat cheie distanță de scalabilitatea companiei. Și asta e adevărat după ce treci de nivelul de startup. Vânzarea către clienți și, respectiv, către angajați reprezintă o categorie de probleme care se împarte în două. Mai exact, cum aduci oamenii potriviți în echipă și cum găsești clienții potriviți cărora să le vinzi foarte bine produsul sau oferta de piață”, precizează Andy Szekely.
Lead generation, continuă el, reprezintă modalitatea prin care un antreprenor găsește suficienți clienți potențiali interesați pentru oferta lui din piață.
„Cam tot succesul afacerii pornește de la cât de plină este pâlnia pe care o ai cu oameni interesați și cât de bine faci vânzarea”, subliniază acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alina Marinescu, fondator Ursa Mica Glamping: Fără un efort de parteneriat între antreprenori și Guvern nu cred că va exista un succes foarte mare pentru turismul din RomâniaAccesul la finanțare este, de asemenea, o provocare majoră pentru orice antrepernor, indiferent de stadiul businessului său.
„E foarte diferit cum faci business când ai acces la capital versus când rămâi cu prea multă lună la sfârșitul banilor. Adică să ai probleme de cash flow. Și astea sunt foarte periculoase. Și atunci, e necesar ca predictibilitatea financiara să fie acolo”, mai spune Andy Szekely, adăugând că, într-o afacere, important este și leadership-ul în sine.
„Deși o menționez pe locul 5, în multe afaceri e pe locul întâi. E vorba de leadership-ul în sine. Fondatorii au nevoie să înțeleagă cum să se conducă pe ei ca să poată să conducă echipa.
Ce recomand eu este că atunci când ne uităm la ce au făcut alți antreprenori de succes și încercăm să extragem rețete, merită să ținem cont de faptul că ei au probabil un anumit nivel de maturitate ca lideri.
Iar atunci când ai un anumit nivel de maturitate ca lider, știi cum să trasezi, să arăți o viziune și cum să influențezi oamenii să vrea să vină cu tine. Și nu se învață la școală treaba asta. Dacă n-ai învățat la școala vieții, vei avea un blocaj fundamental în afacerea ta”, afirmă acesta.