Înființată la începutul anului 2020, Asociația Română de Fintech, care a ajuns astăzi la peste 45 de companii membre, a lansat recent inițiativa ROBI (Romanian Open Banking Initiative), ce are scopul de a accelera adopția serviciilor de Open Banking la nivel național.
„ROBI este o inițiativă care s-a născut din dorința companiilor licențiate în zona de Open Banking să contribuie la dezvoltarea segmentului de Open Banking și la adopția pe piața din România. Lucrurile cresc și se dezvoltă și vedem clar această tendință ascendentă, însă ne dorim să facem mai mult.
Și, având experiența din ultimii 2 ani, în care am stat foarte aproape pe ce se întâmplă pe zona de Open Banking din punct de vedere legislativ prin consultările directe pe care le-am avut la Bruxelles cu Comisia Europeană, unde am putut să dam un feedback foarte concret și realitatea din teren s-a întâlnit cu zona legislativă, iar acolo am văzut rezultate bune, am văzut ca PSD3 (n.red. directivă europeană care reglementează prestarea serviciilor de plată în Spațiul Economic European) a ținut cont de observații.
Și cumva cu acest exercițiu pozitiv în spate, în care un framework transparent, bazat pe colaborare a dus la niște rezultate pozitive, vrem să replicăm acest model pe piața locală unde sunt lucruri de îmbunătățit. Avem subiecte de discuție și o agendă cu care plecăm la drum”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ana Maria Georgescu, membru board Asociația Română de Fintech.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălina Luca, fondatoare AlignSpine: Ne luptăm cu producția, avem foarte multe cereri. Suntem în discuții cu mai mulți finanțatori
Ea adaugă că, pe termen scurt, obiectivul ROBI este de a crește calitatea serviciilor de Open Banking, care în acest moment este pe alocuri deficitară.
„Vorbim de servicii financiare și de un consumator care trebuie protejat și căruia trebuie să-i livrăm o calitate extraordinară ținând cont de domeniu. Vrem să creștem această calitate. În momentul ăsta, băncile nu văd în Open Banking poate o prioritate atât de imediată.
E un pic elefantul din cameră, care momentan e un pic ocolit. Pe termen scurt vrem să avem un cadru în care să discutăm cu toți actorii implicați despre calitatea infrastructurii de Open Banking și să decidem împreună un plan concret, fezabil astfel încât să fie win-win pentru toată lumea”, spune aceasta.
„Pe termen mediu și lung ne uităm inclusiv la legislația de PSD3, care a fost proaspăt publicată. Va urma o perioadă de dezbatere în Parlamentul European, ulterior ea se va traduce într-o legislație locală, însă urmează o fereastră în care putem să discutăm și să identificăm încă de acum eventuale scăpări sau lucruri care pe viitor s-ar putea să ne facă să pățim ce am pățit cu PSD2, unde zonele gri ne dau bătăi de cap. Vrem ca din timp să identificăm ce aduce PSD3, care este impactul, cum o sa fie implementată, astfel încât să nu ne mai trezim în fața unor lucruri care poate sunt implementate diferit sau înțelese diferit”, completează Ana Maria Georgescu.
Asociația Română de Fintech plănuiește pe viitor și crearea unei propuneri de strategie națională pentru sectorul de fintech local.
„Un obiectiv ambițios pe care îl avem este să începem crearea unei propuneri privind o strategie națională în zona de fintech. Vrem să creăm ceva unitar, la nivel național”, afirmă ea.