Deși are mai puțin de un deceniu de existență, Softbinator Technologies a reușit să se poziționeze ca un jucător important în piețe precum Israel și SUA. Drumul către succes însă nu a fost lipsit de provocări, ci dimpotrivă.
„Softbinator Technologies l-am început în 2013 într-un apartament din București. Dar povestea nu e doar despre cum am schimbat 12 birouri, ci despre faptul că la finalul lui 2019 am decis să desprindem o companie din grupul Cornerstone și să o rebranduim în Softbinator și să o relansăm sub umbrela unei companii de servicii de high-tech. În 2020, l-am atras ca investitor pe Andrei Pitiș, apoi pe colegii de la Bittnet”, spune, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Daniel Ilinca, Fondator și CEO Softbinator Technologies, adăugând că planul era să construiască un jucător important în zona de dezvoltare de produse.
„Diferența dintre clasicul outsourcing și product development este că noi lucrăm pe bune la proiecte super inovatoare. În general lucrăm alături de clienți din SUA și Israel. De ce în SUA? Pentru că acolo se dă ora exactă în tehnologie și aici mă refer în special la Silicon Valley, unde avem și un birou. De ce Israel? Pentru că are la fel de mulți unicorni cât toată Europa de Vest la un loc. 25% din PIB vine din tehnologie în Israel”, mai spune acesta.
Succesul de care se bucură Softbinator se datorează și pasiunii echipei față de domeniul IT, fără de care poate că ascensiunea companiei nu ar fi fost atât de rapidă.
„Suntem motivați să creăm o poveste de succes a unei companii cu ownership românesc. Eu cred că, odată ce construim o companie puternică, putem să concurăm cu oricine din lume. Cred că unul dintre factorii cheie care ne-a ajutat pe noi cel mai mult a fost că am știut cum să creăm o cultură foarte plăcută pentru oamenii care lucrează în dezvoltare de software, cum să alegem produsele potrivite, clienții potriviți astfel încât oamenii să fie motivați și să se dezvolte cu plăcere. Fără un produs bun, provocator, fără tehnologii de ultimă generație, cu siguranță că în industria noastră nu poți să reușești”, afirmă Alex Dianu, COO Softbinator Technologies.
Compania dezvoltă produse pentru diferite domenii, precum healthcare, edutech, fintech, ecommerce, chiar și pentru domeniul de gaming.
„Ne dorim să ajungem la statutul de unicorn. Contribuim la produse de tip unicorn și lucrăm intens cu startup-uri care au potențial să ajungă unicorni. Și, ca să se întâmple lucrul respectiv ai nevoie de doi vectori: clienți foarte inovativi și care să pună pe piață produse noi, și skill-uri foarte bune. Iar skill-urile acestea foarte bune le găsești la oameni cu adevărat pasionați”, precizează Daniel Ilinca.
În completare, Marius Băisan, CTO Softbinator Technologies, spune că pentru a dezvolta produse cu adevărat remarcabile este foarte important „să găsești oameni cu aceleași valori”.
„Scopul nostru întotdeauna a fost să facem bani, pentru a construi chestii mai frumoase. Și mereu am încercat să rămânem modești și să încercăm să construim produse. E important să lucrezi alături de oameni care au aceleași valori ca tine. Avem foarte mulți români în Silicon Valley, care lucrează la diferite produse la companii mari, precum Google, Microsoft.
Ne-au primit cu brațele deschise și ne-au deschis destul de multe portițe. Și am decis să deschidem un birou de business development acolo. Cu ajutorul acestui birou o să și reușim să trimitem oameni acolo să se întâlnească cu clienții. E important să ne cunoaștem și ca oameni pentru o relație de lungă durată”, afirmă Marius Băisan.
Pentru o companie de dezvoltare de software cea mai mare provocare constă în găsirea de oameni talentați.
„A fost mereu o provocare să aducem oameni talentați la noi în companie. Am avut o viziune pentru Softbinator ca o companie care este people first, am încercat ca angajații să fie happy, asta însemnând că au și un mediu de lucru potrivit și produse potrivite și tehnologii cu care să lucreze. Dacă nu am fi făcut pașii ăștia încă de la început, probabil că ar fi fost foarte complicat să creștem atât de repede”, precizează Alex Dianu.
„Noi încercăm să creăm o umbrelă multibrand în care să avem mai multe companii care să fie puternice, care să aibă identitatea lor și care să poată să atragă clienți și oameni foarte buni”, adaugă Daniel Ilinca.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității ciberneticeSoftbinator Technologies s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București la finalul anului 2021, după un plasament privat în urma căruia a atras 6 milioane de lei.
De la listare compania a încheiat mai multe tranzacții de preluare a unor companii care activează tot în domeniul IT, precum E-spres-oh și Digital Tailors.
„Lucrurile astea nu aveau cum să se întâmple atât de accelerat dacă nu eram pe bursă și dacă nu am fi beneficiat de încredere, de capital atras pe bursă și alte tool-uri pe care ți le oferă bursa. Cumva nu e doar o creștere accelerată pe care ți-o dă bursă, sunt de fapt niște salturi. Și noi am făcut un salt”, mai spune CEO-ul companiei.
Andreea Popa, CFO Softbinator Technologies, afirmă, la rândul ei, că deși obiectivele companiei sunt destul de flexibile, urmăresc de fiecare dată misiunea și viziunea asumată la început.
„E clar că, cel puțin din punct de vedere financiar, Softbinator a avut un parcurs super interesant în ultimii ani. Cifrele s-au dublat de la an la an. Inevitabil trebuie să încetinim un pic acest ritm, nu avem încotro. Ne asumăm și pentru anul acesta depășirea cifrei de 31 de milioane pentru venituri și ne păstrăm în marginea de profit de 20% și în acest an. Aceste rezultate sunt preconizate pentru întreg grupul Softbinator. Suntem în continuare foarte activi în a căuta oportunități în perioada imediat următoare”, spune aceasta.