Volatilitatea bursei de pe Wall Street va depinde săptămâna aceasta de doi indicatori importanți referitori la inflația din Statele Unite, o creștere peste așteptări a acestora fiind posibil să declanșeze un nou val de scăderi ale acțiunilor, potrivit analiștilor intervievați de Reuters.
Dacă indicele prețurilor de consum pentru luna ianuarie, care va fi publicat miercuri de Departamentul Muncii, și indicele prețurilor de producție, care va urma joi, vor depăși estimările investitorilor, sunt probabile noi vânzări de acțiuni, scrie News.ro
Prețurile de consum din Statele Unite au crescut în decembrie cu 2,1% în termeni anuali, iar estimările arată că indicatorul a rămas la același nivel în ianuarie.
CITEȘTE ȘI VIDEO Balonul imobiliar din San Francisco face foarte scumpă lansarea unui startup”Dacă indicatorul va fi mai ridicat, acesta va crește incertitudinile, dar dacă va fi sub estimări, randamentele obligațiunilor ar putea scădea, iar acțiunile vor crește puternic”, a spus Jason Ware, director pentru investiții și economist șef la Albion Financial Group în Salt Lake City, Utah.
Piața de capital a devenit în această lună extrem de sensibilă la inflație. Vânzările de acțiuni de la începutul acestei săptămâni au fost provocate în mare parte de datele lunare referitoare la piața muncii, publicate pe 2 februarie, care au arătat cea mai mare creștere anuală a venitului mediu pe oră de după iunie 2009.
Măsurile recente de reducere a impozitelor, care ar putea stimula creșterea economică, perspectiva ca guvernul să se împrumute mai mult pentru a finanța deficitul bugetar mai mare și majorarea salariilor au dus la creșterea randamentelor titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani aproape de 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.
Atractivitatea acțiunilor a scăzut, iar investitorii se tem că inflația ridicată va obliga Rezerva Federală să majoreze dobânzile pentru împrumuturile pe termen scurt într-un ritm mai ridicat decât cel luat în calcul de piețele financiare în prezent.
Îngrijorarea investitorilor legată de inflație este reflectată de datele firmei de servicii financiare Lipper, care arată că fondurile investite în obligațiunile protejate de inflație au atras plasamente de 859 de milioane de dolari pe ansamblul săptămânii, cele mai mari după noiembrie 2016.
Președintele Rezervei Federale din New York, William Dudley, a declarat joi că estimarea băncii centrale, care prevede trei majorări de dobânzi în acest an, ”pare încă o prognoză foarte rezonabilă”, dar a adăugat că există potențial pentru mai multe măsuri, dacă economia va fi mai puternică.
Traderii anticipează că există o probabilitate de 84,5% ca Fed să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la reuniunea din luna martie a instituției, potrivit datelor Thomson Reuters.