Mai multe publicații de la Kiev au relatat, citând surse la curent cu situația, că președintele Volodimir Zelenski ar fi decis, împreună cu staful său, să îi ceară demisia lui Volodimir Kudritski, șefului Ukrenergo, operatorul sistemului energetic național vecin, omologul Transelectricii din România.
Acesta ar fi acuzat că nu ar fi făcut destul pentru a întări protecția fizică antiaeriană a liniilor electrice și a stațiilor de transformare ale sistemului față de atacurile rusești cu rachete și drone, care au obligat recent Ukrenergo să reia raționalizarea alimentării cu energie a populației, prin impunerea de întreruperi zilnice de câteva ore ale curentului electric. Compania efectuează astfel de lucrări de întărire de mai mult timp, ceea ce a făcut ca cel mai recent atac să producă semnificativ mai puține pagube.
Ucraina se confruntă însă cu perspectiva unei ierni de coșmar din punct de vedere energetic, după ce agresiunea militară a Rusiei a scos din funcțiune capacități de producție de electricitate cu putere instalată însumată de circa 9.000 MW.
Forbes Ucraina scrie că, în urma deciziei prezidențiale, lui Kudritski i s-ar fi cerut demisia, la finalul săptămânii trecute, însă acesta ar fi refuzat.
Volodomir Kudritski, cu cască portocalie, la o stație Ukrenergo din Zaporizhia, martie 2024. Sursă foto: contul public de Facebook
Din punct de vedere legal, CEO-ul Ukrenergo poate fi revocat din funcție doar de către Consiliul de Supraveghere al companiei, compus din 6 membri, din care 3 reprezentanți ai statului ucrainean și 3 independenți. Ucraina a implementat, la presiunea partenerilor occidentali, unele reforme în guvernanța corporativă a companiilor de stat, pentru asigurarea independenței managementului acestora față de factorul politic.
Mai mulți experți din industria energetică ucraineană, dar și analiști politici de la Kiev, au spus că revocarea ar fi o greșeală și că lui Volodimir Kudtritski i se datorează în mod fundamental faptul că sistemul energetic ucrainean a rezistat și a continuat să funcționeze în condiții de război, printre meritele sale numărându-se în primul rând desprinderea Ucrainei, imediat după invazia din februarie 2022, de blocul energetic ruso-bielorus și sincronizarea la sistemul occidental ENTSO-E. În plus, o decizie de demitere a lui Kudritski de către Consiliul de Supraveghere al Ukrenergo ar putea fi interpretată ca un act de obediență al Consiliului în raport cu puterea politică.
CITEȘTE ȘI Vânzările Nissan continuă să se prăbușească la nivel global, din cauza piețelor din Europa, China și JaponiaNici șeful Ukrenergo, nici compania ca atare și nici Administrația Prezidențială ucraineană nu au comentat informațiile pe surse privind posibila demitere a lui Kudritski.
Într-un interviu acordat BBC înainte de ultimul atac rusesc asupra sistemului energetic ucrainean, din 26 august, Volodimir Kudtritski a declarat că nu poate promite că nu vor exista întreruperi de alimentare cu energie la iarnă și că cei 9.000 MW de capacitate de producție de energie avariați sau distruși de ruși nu vor putea fi repuși în funcționare integral până în sezonul rece.
Kudritski se confruntă și cu acuzații de corupție, privind atribuirea cu dedicație și la suprapreț a unui contract de achiziție de veste antiglonț pentru angajații Ukrenergo, precum și în legătură cu unele tranzacții derulate cu anumiți traderi de energie. Șeful companiei a respins ferm acuzațiile, în mai multe rânduri.