Xi Jinping i-a promis lui Viktor Orban „o călătorie de aur” și multe investiții. Ce așteaptă China de la Ungaria

Xi Jinping i-a promis lui Viktor Orban „o călătorie de aur” și multe investiții. Ce așteaptă China de la Ungaria
scris 10 mai 2024

Ungaria și China au semnat 18 acorduri în timpul vizitei la Budapesta a președintelui Xi Jinping, un summit care a consolidat relațiile bilaterale și rolul Beijingului de investitor de top în statul central-european, scriu Reuters și AFP. În același timp, Xi Jinping a cerut Ungariei, care va deține președinția UE în a doua jumătate a anului, să joace „un rol mai important” în „dezvoltarea” relațiilor dintre China și UE.

China și Ungaria se vor îmbarca într-o „călătorie de aur” în relațiile bilaterale, a declarat președintele chinez Xi Jinping după ce s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban în cea de-a treia și ultima etapă a primului său turneu european din ultimii cinci ani, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Gigantul Saint-Gobain semnează un acord major în România, pentru electricitate verde de la OMV Petrom CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Gigantul Saint-Gobain semnează un acord major în România, pentru electricitate verde de la OMV Petrom

Sub conducerea lui Orban, Ungaria a devenit un partener comercial important pentru China și vrea să meargă mai departe pe acest drum, prin comparație cu alte state UE care iau în calcul o strategie ce le-ar face mai puțin dependente de a doua cea mai mare economie a lumii.

Xi a sosit la Budapesta miercuri târziu, după ce a vizitat Franța și Serbia. La Paris, președintele Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au presat să asigure un comerț mai echilibrat cu Europa și să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Nu a părut că liderul chinez este dispus la concesii.

După întâlnirea cu liderul maghiar, atât Xi, cât și Orban au declarat că cele două țări au consolidat relațiile, ridicându-le la rangul de „parteneriat strategic cuprinzător pentru toate vremurile”.

„Suntem dispuși să luăm acest lucru ca pe un nou punct de plecare pentru a spori relațiile bilaterale și cooperarea pragmatică și pentru a ne îndrepta spre un nivel mai înalt”, a declarat Xi.

Acest lucru înseamnă, printre altele, ca cele două țări să își extindă cooperarea la industria nucleară, a subliniat Orban. Și nu numai.

China și Ungaria vor avansa de asemenea în derularea unor proiecte cheie, inclusiv reconstrucția legăturii feroviare Budapesta-Belgrad, a spus președintele chinez.

Proiectul în valoare de 2,1 miliarde de dolari, finanțat în cea mai mare parte printr-un împrumut din partea Chinei, face parte din Inițiativa Belt and Road, un plan ambițios lansat de Xi în urmă cu un deceniu în speranța de a construi o infrastructură globală și rețele energetice care să conecteze Asia cu Africa și Europa.

Trăgând linie, Ungaria și China au semnat 18 acorduri la Budapesta, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

VIDEO Apple își cere scuze pentru reclama la noile iPad-uri CITEȘTE ȘI VIDEO Apple își cere scuze pentru reclama la noile iPad-uri

Cele două țări vor începe să pregătească construcția unei linii de cale ferată în jurul Budapestei, care va ajuta la transportul bunurilor produse de fabricile chinezești din estul Ungariei către piețele din Europa de Vest, a declarat Szijjarto.

Ungaria și China vor începe, de asemenea, să construiască o cale ferată de mare viteză care va lega centrul Budapestei și aeroport, au declarat miniștrii.

China, cel mai mare investitor în Ungaria

Relația dintre China și Ungaria, care marchează cel de-al 75-lea an de relații diplomatice, merge dincolo de comerț și investiții, în condițiile în care China a oferit Ungariei, în februarie, cooperare în domeniul securității publice și al aplicării legii.

Orban a început să consolideze relațiile cu Beijingul după ce a venit la putere în 2010. Relațiile politice călduroase s-au transformat în investiții aproximativ un deceniu mai târziu, când producătorii de baterii și vehicule electrice au început să aducă producția în Ungaria.

Unul dintre cei mai mari investitori, CATL, construiește o fabrică de baterii în valoare de 7,3 miliarde de euro (7,86 miliarde de dolari) în Debrecen, în timp ce producătorul chinez de vehicule electrice BYD a anunțat la sfârșitul anului trecut că va construi prima sa fabrică europeană în sudul orașului Szeged.

Xi Jinping a considerat că această vizită este o oportunitate de a „duce parteneriatul nostru strategic pe noi culmi”, în condițiile în care China a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Ungaria.

A fost o ocazie pentru el de a lăuda „politica prietenoasă” a premierului Orban și strânsa cooperare economică bilaterală, în contrast cu disputele comerciale cu Bruxellesul.

VIDEO Apple își cere scuze pentru reclama la noile iPad-uri CITEȘTE ȘI VIDEO Apple își cere scuze pentru reclama la noile iPad-uri

După întâlnirea cu Orban, președintele chinez a cerut Ungariei, care va deține președinția UE în a doua jumătate a anului, să joace „un rol mai important” în „dezvoltarea” relațiilor dintre China și UE.

Guvernul lui Viktor Orban vede un succes diplomatic

Pentru Viktor Orban, întâlnirea este un succes diplomatic, scrie AFP. Alegerea lui Xi Jinping de a vizita Parisul și Budapesta în cadrul UE „arată importanța pe care o capătă Ungaria pe scena internațională”, a explicat șeful său de cabinet, Gergely Gulyas.

Pentru alții, lucrurile sunt ceva mai puțin simple. Opoziția a denunțat lipsa de transparență din jurul contractelor, impactul fabricilor asupra mediului și corupția. Politicienii de opoziție au criticat și restricțiile dure impuse în timpul vizitei lui Xi.

Pentru această vizită, calificată de Budapesta drept „istorică”, capitala, împodobită în culorile Chinei, a fost supravegheată cu strictețe, iar cele câteva steaguri tibetane desfășurate de manifestanți au fost ascunse cu grijă de ochii președintelui chinez.

În UE, oficialii și observatorii sunt îngrijorați de buna-înțelegere dintre Xi și Orban pe tema politcii externe, inclusiv a războiului din Ucraina.

Beijingul și Budapesta sunt pe aceeași lungime de undă, pledând pentru o soluționare pașnică în Ucraina, rămânând în același timp aproape de Kremlin.

Ungaria, o „voce solitară” în fața febrei războiului care cuprinde UE, potrivit lui Viktor Orban, „a mulțumit Chinei pentru eforturile sale de a promova pacea în regiune”.

Lui Xi Jinping îi place să pună în evidență acest aliat european, iar vizita sa „simbolizează eforturile Chinei de a stabili o voce disidentă în discuțiile cu UE și de a slăbi unitatea blocului”, potrivit lui Claus Soong, analist la Institutul Mercator din Berlin.

Prin această vizită, „Xi transmite un mesaj restului Europei: iată cum ar dori China să fie tratată”, a declarat pentru AFP și Xiaoxue Martin, expert la institutul olandez Clingendael.

viewscnt
Afla mai multe despre
xi jinping
viktor orban