VIDEO Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră după eșuarea unei nave cu îngrășăminte chimice pe coasta bulgară. Autoritățile au întârziat operațiunile de salvare aproape o săptămână

VIDEO Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră după eșuarea unei nave cu îngrășăminte chimice pe coasta bulgară. Autoritățile au întârziat operațiunile de salvare aproape o săptămână
scris 30 sep 2021

Peste 3.000 de tone de uree aflate la bordul Vera Su, o navă cargo cu echipaj turcesc ce navighează sub pavilionul Panamei, riscă să provoace o catastrofă ecologică în Marea Neagră după ce vaporul a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra pe 20 septembrie, relatează Euractiv.

Ureea este un îngrășământ folosit în agricultură care în contact cu apa de mare duce la o „înflorire” rapidă a fitoplanctonului toxic pentru viața marină, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Experții avertizează că deversarea de uree în ape ar distruge habitatul delfinilor, rechinilor, a altor specii marine și a păsărilor protejate de lege.

Timp de 6 zile după accident autoritățile bulgare nu au întreprins nicio acțiune pentru a salva nava deși vremea era favorabilă pentru o operațiune de salvare.

Autoritățile de la Sofia au trimis nave de salvare la opt zile după eșuarea vasului dar acestea erau dotate cu echipament inadecvat pentru descărcarea ureei, aceasta începând să se scurgă în mare.

Videoconferința Profit e-commerce - Regional Manager Glovo SEE: Este nevoie de 10.000 de oameni, dar și de stabilitate din partea autorităților: Aveam încredere acum un an că se schimbă ceva, cât de cât. Nu am avut noroc nici de data asta! CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit e-commerce - Regional Manager Glovo SEE: Este nevoie de 10.000 de oameni, dar și de stabilitate din partea autorităților: Aveam încredere acum un an că se schimbă ceva, cât de cât. Nu am avut noroc nici de data asta!

Ministerul Mediului din Bulgaria a confirmat poluarea apei mării cu nitrat provenit din încărcătura navei, potrivit site-ului bnr.bg, citat de Rador. Operațiunea de salvare a fost sistată la ordinul ministrului bulgar al mediului.

Impasul privind salvarea navei și eșecul operațiunii de salvare au dus la demiterea directorului Administrației Maritime din Bulgaria, Zhivko Petrov.

„Am identificat o lipsă de pregătire gravă din partea agenției”, a declarat ministrul transportului Hristo Aleksiev după ce Petrov afirmase cu o zi în urmă că nu știa că ureea se va scurge în mare odată cu descărcarea navei și a pretins că încărcătura acesteia nu este toxică.

Aleksiev a anunțat formarea unui comandament de criză, afirmând că „avem mai multe priorități – mediul și sănătatea oamenilor, precum și o operațiune de evacuare a echipajului, dacă vremea se înrăutățește”.

Ministrul mediului Asen Licev a dat asigurări că nu va fi permisă nicio catastrofă ecologică.

„Reprezentanții Ministerului Mediului se află la fața locului și vă garantez că indiferent ce planuri au făcut colegii din Ministerul Transporturilor, nu vom permite să fie provocate daune mediului înconjurător, să se creeze riscuri pentru sănătatea populației și să fie pusă în pericol zona protejată”,

Însă după ce au ratat ocazia de a goli nava de încărcătura sa timp de aproape o săptămână, condițiile meteorologice sunt acum proaste pentru o operațiune de salvare și valurile înalte împing nava înspre stânci.

Marina bulgară speră să stabilizeze nava cu ajutorul unor ancore care să prevină distrugerea acesteia din cauza vremii proaste. O nouă tentativă de a descărca ureea ar urma să fie demarată după această operațiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea neagră
îngrășăminte chimice
catastrofă ecologice