Uniunea Europeană a aprobat oficial al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul include un embargo complet asupra țițeiului rusesc și produselor petroliere transportate pe mare, sancțiuni care vizează băncile și televiziunile ruse. De asemenea, UE impune noi sancțiuni împotriva Belarusului.
Noul pachet vizează importul de petrol, transportul petrolului, servicii financiare și de afaceri, suspendarea activității televiziunilor ruse și restricții în privința exportului, scrie News.ro
Bruxelles-ul impune un embargo complet asupra țițeiului rusesc și produselor petroliere transportate pe mare, reprezentând 90% din importurile UE de petrol din Rusia. Embargoul va permite perioade de tranziție în vederea adaptării sectorului și piețelor globale. Astfel, țițeiul rusesc va fi eliminat treptat în șase luni, iar alte produse petroliere rafinate în opt luni.
De asemenea, embargoul include o scutire temporară referitoare la țițeiul transportat prin conducte, astfel încât, petrolul rusesc să fie eliminat în mod ordonat, iar UE și partenerii săi să asigure alternative de aprovizionare și să minimizeze asupra prețurilor petrolului la nivel global.
Statele membre care au o ”dependență de livrările țiței din Rusia prin conducte pot beneficia de o scutire temporară și pot continua să primească țiței livrat prin conductă, până când Consiliul decide altfel”, subliniază comunicatul.
UE a convenit o ”derogare temporară specială” până la sfârșitul anului 2024 pentru Bulgaria, care va putea continua să importe țiței și produse petroliere pe cale maritimă. De asemenea, Croația va avea o derogare cu privire la ”importul de motorină de vid” până la sfârșitul anului 2023.
Televiziunile ruse Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 și TV Center International au fost vizate, deoarece promovează o campanie de dezinformare și ”progagandă în sprijinul agresiunii ruse în Ucraina”.
În ceea ce privește restricțiile de export, pachetul include sancțiuni privind ”substanțele chimice care ar putea fi utilizate la fabricarea armelor chimice”, menționează comunicatul.
Alte bănci rusești, inclusiv Sberbank, cea mai mare bancă rusă, și o bancă din Belarus au fost eliminate din sistemul financiar internațional SWIFT.
Sancțiunile vizează 25 de entități belaruse, referitoare la ”autorizațiile pentru vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bunuri și tehnologie cu dublă utilizare, precum și de bunuri și tehnologie care ar putea contribui la îmbunătățirea militară și tehnologică a Belarusului sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate”.