Ungaria prelungește până la 1 martie lockdown-ul parțial împotriva pandemiei de coronavirus aflat în vigoare din noiembrie 2020, a anunțat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, relatează Reuters.
Gergely Gulyas a declarat într-o conferință de presă că orice relaxare a restricțiilor acum ar duce la un lockdown mai strict mai târziu și că Ungaria va putea începe să mai renunțe la măsuri dacă numărul cazurilor de coronavirus scade semnificativ sau dacă sunt vaccinate suficient de multe persoane, scrie Agerpres.
"Măsurile adoptate în noiembrie au ajutat la încetinirea și ținerea sub control a pandemiei", a spus șeful de cabinet al premierului.
"Experții spun că, în absența unui vaccin, orice relaxare ar duce la un nou val și chiar la restricții mai dure mai târziu", a adăugat Gergely Gulyas.
Actualele măsuri din lockdown, printre care se numără o interdicție de circulație pe timp de noapte și închiderea școlilor gimnaziale și a restaurantelor, ar urma să expire luni. Gergely Gulyas a spus că guvernul va cere parlamentului să extindă cu 90 de zile prerogativele de urgență ale executivului.
Ungaria a vaccinat până joi 161.215 persoane cu doze de la Pfizer și Moderna, conform guvernului. Gergely Gulyas a spus că vaccinurile care vin prin procesul de achiziție al UE nu vor fi suficiente pentru a obține inocularea în masă.
Ungaria, țară cu o populație de circa 10 milioane de locuitori, a raportat 363.450 de cazuri și 12.291 de decese.
Gergely Gulyas a spus că Ungaria, care săptămâna trecută a devenit primul stat membru al UE care cumpără vaccinul Sputnik V din Rusia, va primi prima tranșă cu aceste doze până la sfârșitul lui februarie, fiind suficiente pentru a inocula 300.000 de persoane.
Guvernul lui Orban este sub presiunea de a redeschide economia cât mai repede posibil, înainte de alegerile legislative din 2022, după ce prăbușirea cauzată de pandemia de anul trecut a dus la cea mai puternică recesiune în Ungaria de la criza financiară globală.
Gergely Gulyas a precizat că guvernul va accelera procesul de aprobare a vaccinurilor, oferind permisiunea de utilizare în regim de urgență oricui vaccin care a fost deja administrat unui număr de cel puțin un milion de persoane la nivel mondial.