Ungaria acuză Croația că a crescut nejustificat taxele de tranzit pentru transportul petrolului

Ungaria acuză Croația că a crescut nejustificat taxele de tranzit pentru transportul petrolului
scris 20 dec 2022

Guvernul ungar a acuzat compania petrolieră croată Janaf că a crescut pentru anul viitor cu 80% taxele de tranzit pentru transportul petrolului pentru a profita astfel de pe urma situației create în urma invaziei ruse în Ucraina, relatează agenția EFE.

''Compania petrolieră croată a făcut o propunere neloială, întrucât cere pentru 2023 un preț de tranzit (al petrolului) mai mare cu 80%'', a declarat presei ungare la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El acuză respectiva societate croată că astfel caută ''să profite de pe urma situației de război'', întrucât cele trei țări central-europene care importă petrol rusesc prin conducta Drujba (Ungaria, Republica Cehă și Slovacia) s-ar putea confrunta cu o situație dificilă dacă va fi întrerupt fluxul de petrol prin această conductă care traversează Ucraina, scrie Agerpres.

Cele trei țări central-europene sunt exceptate de la aplicarea embargoului UE asupra petrolului rusesc întrucât nu au ieșire la mare.

Ministrul Szijjarto a mai spus că va solicita companiei croate să prezinte o ofertă ''onestă'', amintind că pentru statele central europene singura alternativă la conducta Drujba este conducta Adria, care trece prin Croația.

El a amintit de asemenea că Ungaria, Republica Cehă și Slovacia importă anual circa 19 milioane de tone de petrol prin conducta Drujba, în timp ce capacitatea maximă a conductei Adria este de 12 milioane de tone, și a criticat Comisia Europeană ''pentru că nu face nimic'' în vederea extinderii capacității acestei conducte.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
croația