Ungaria a semnat în mod oficial un nou acord de achiziționare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi va asigura securitatea energetică pe termen lung, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, informează MTI.
Conform acestui acord, Ungaria s-a angajat să cumpere, în fiecare an, de la Gazprom o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale timp de cel puțin zece ani, a informat Peter Szijjarto cu prilejul ceremoniei de semnare a acordului. Szijjarto a adăugat că Ungaria va avea opțiunea de a modifica volumul achizițiilor de gaze după primii zece ani. La rândul său, Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia și un miliard de metri cubi via Austria, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul este semnificativ mai mic decât cel plătit până acum, fiind bazat pe un acord bilateral semnat în 1995, și va contribui la "păstrarea reducerilor de prețuri la utilități iar consumatorii ungari vor continua să plătească unele din cele mai scăzute prețuri din Uniunea Europeană", a spus Szijjarto.
"Ungaria va începe să primească gaze naturale de la Gazprom de la 1 octombrie via TurkStream și conductele din Europa de Sud-Est", a declarat la rândul său directorul Gazprom, Alexei Miller.
Acordul semnat luni de directorii de la Gazprom și MVM asigură aproximativ jumătate din consumul anul de gaze naturale al Ungariei, care se situează între nouă și zece miliarde metri cubi. În ultimii ani, Ungaria a început să își reducă dependența de gazele naturale rusești prin deschiderea unor conducte de interconectare cu majoritatea țărilor vecine.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?Chiar dacă este interesat de reducerea dependenței de gazele naturale rusești, de la preluarea puterii, în 2020, premierul ungar Viktor Orban a fost un promotor al intereselor Moscovei în Uniunea Europeană, solicitând în mod repetat eliminarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.
De asemenea, în 2014, Moscova și Budapesta au semnat un acord pentru construcția a două noi unități la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawați, de către grupul rus de stat Rosatom, însă acest proiect a întâmpinat numeroase întârzieri.