Un val de false alerte cu bombă subminează Moscova de peste două luni

Un val de false alerte cu bombă subminează Moscova de peste două luni
scris 10 feb 2020

Capitala rusă este de peste două luni victima unui val de false alerte cu bombă care îi perturbă administrațiile, școlile și întreprinderile, sub privirea neputincioasă a autorităților foarte tăcute, relatează AFP.

Aceste amenințări mincinoase au afectat mai multe orașe din Rusia, însă la Moscova, unde trăiesc și se deplasează zilnic până la 16 milioane de oameni, acestea au fost cele mai numeroase, atingând uneori mii de alerte zilnic, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În capitală, ele au condus la evacuarea a peste 1,6 milioane de persoane de la 28 noiembrie, potrivit agenției provate de presă Interfax, singura care prezintă o estimare oficioasă.

VIDEO Bancomat aruncat în aer în Sinaia CITEȘTE ȘI VIDEO Bancomat aruncat în aer în Sinaia

”Nu mai numărăm de fiecare dată când are loc”, suspină Iulia Olșanskaia, o funcționară moscovită care spune că în decembrie școala fiicei sale, Maria, a fost evacuată ”uneori de mai multe ori pe zi”. ”Cursuri au fost anulate sau amânate, însă în acele zile au fost și avacuări”, declară pentru AFP adolescenta în vârstă de 13 ani.

La fel de sătulă este Iulia Grebentcenko, altă mamă moscovită. Fiica sa a fost evacuată de 13 ori de la începutul lui decembrie. ”Părinții au angajat un câine pentru a verifica mai repede școala, pentru că nu știi niciodată de cât timp au nevoie echipajele cu câini”, declară această angajată în administrație.

CATEDRALĂ, METROU, PISCINE

La fiecare alertă, procedeul este identic: e-mailuri care anunță prezența unei bombe sunt trimise de către expeditori care nu pot fi depistați unor întreprinderi sau instituții publice, pe care legea le obligă să verifice sau evacueze.

Până la 5 februarie, o sursă ”informată” a dezvăluit pentru Interfax că la Moscova au fost vizate 1.500 de locuri: Catedrala Cristos Mântuitorul, aproximativ 30 de tribunale, 150 de instituții de învățământ, 232 de stații de metrou, 15 instituții medicale, 75 de piscine, aproximativ 50 de centre comerciale.

”Tocmai am pierdut mai multe ore de muncă”, s-a plâns Serghei, un apărător al drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT), joi, în fața Tribunalului Basmani de la Moscova, tocmai evacuat.

Costul operațiunilor nu a fost estimat, însă, având în vedere amploarea fenomenului, el este probabil important.

În 2017, un precedent val de alerte cu bombă, lansate la telefon, s-a soldat cu pierderi în valoare de câteva milioane  de euro, potrivit unor oficiali ruși.

De această dată autoritățile nu spun nimic sau aproape nimic. Abia la sfârșitul lui ianuarie, Serviciile de securitate (FSB) și jandarmul telecomunicațiilor Roskomnadzor au anunțat într-un comunicat lapidar blocarea a două servicii de e-mail criptate aflate în străinătate și folosite în vederea trimiterii falselor alerte.

Nicio pistă și niciun mobil nu au fost prezentate, iar niciun suspect nu a fost evocat. Și nu există nici avertismente și nici mesaje care să ofere asigurări publicului, în pofidaperturbărilor evidente ale funcționării puterilor publice.

VIDEO Comedia \'\'Kholop\'\' - cel mai mare succes de box-office al cinematografiei rusești CITEȘTE ȘI VIDEO Comedia ''Kholop'' - cel mai mare succes de box-office al cinematografiei rusești

TĂCERE ȘI NEPUTINȚĂ

Pe rețele de socializare și în câteva publicații independente se spune mai mult, mai ales despre pista unui misterios șantaj în bitcoin - celebra monedă virtuală.

La Sankt-Petersburg, serviciul de presă al tribunalelor a publicat textul unui false alerte care reclamă 120 de bitcoin (1.07 milioane de euro la nivelul actual) care ar fi fost furați de către miliardarul rus Konstantin Malofeiev pe platforma criptomonedelor WEX, în prezent dispărută.

Acest oligarh ultraconservator, vizat de sancțiuni europene și considerat un apropiat al rebelilor proruși din Ucraina, a dezmințit implicarea sa într-un asemenea furt.

Marile posturi publice ruse evocă doar evacuări - un semn că autoritățile sunt neajutorate, consideră unii experți.

”Dacă posturile federale de televiziune ar vorbi despre acest lucru, lipsa de încredere în putere ar deveni și mai puternică”, notează Valeri Chiriaiev, un fost agent KGB devenit specialist în probleme militare la ziarul de opoziție Novaia Gazeta. ”Pentru că această poveste arată că statul este complet neputincios”, adaugă el.

Potrivit agenției ruse însărcinate cu controlul telecomunicațiilor, blocarea mesageriilor criptate este de o utilitate limitată, pentru că este de ajuns să schimbi serviciul sau să folosești un VPN (rețea virtuală privată) pentru a o ocoli.

”Este posibil ca tehnologiile să fie în prezent atât de complexe și să ofere atât de multe instrumente infractorilor încât chiar și serviciile de securitate cele mai moderne să nu reușească să-i oprească”, analizează Valeri Chiriaiev. ”În prezent aceasta este o armă care a fost folosită numai împotriva Rusiei”, continuă el. ”Însă trebuie să nupierdem din vedere că ea poate lovi pe oricine”.

viewscnt
Afla mai multe despre
alerta cu bomba
moscova