Guvernul rus condus de premierul Dmitri Medvedev a demisionat miercuri, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea națiunii, transmite agenția EFE.
Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca președinte, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat, miercuri, că guvernul pe care îl conduce demisionează pentru ca președintele Vladimir Putin să poată face modificările constituționale pe care le dorește, arată și Hotnews.
Medvedev a făcut anunțul la televiziunea de stat, alături de Putin. Liderul de la Kremlin i-a mulțumit lui Medvedev, un aliat apropiat, pentru munca de până acum.
”Aceste schimbări, atunci când vor fi adoptate, iar acest lucru va avea loc fără discuție, vor introduce schimbări importante nu doar într-un anumit număr de articole ale Constituției, ci și în general în echilibrul puterilor, puterea executivă, legislativă, puterea judiciară”, a declarat premierul rus.
”În acest context, este evident că noi, în calitate de Guvern al Federației ruse, trebuie să dăm președintelui țării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare, iar în aceste condiții eu cred că era corect, conform Articolului 117 al Constituției Federației ruse, ca Guvermul Federației ruse în componența sa actuală să-și deună demisia”, a adăugat acesta, citat de news.ro.
Vladimir Putin a declarat miercuri că vrea să acorde camerei inferioare a Parlamentului atribuția de a nominaliza premierul împreună cu alte responsabilități, însă a adăugat că vrea să mențină un sistem prezidențial puternic.
CITEȘTE ȘI FOTO Turcia vrea propria marcă auto: președintele Erdogan a prezentat primele două mașini electricePutin a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituției cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menținând în același timp caracterul prezidențial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani.
Principală măsură anunțată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii șefului guvernului pe care președintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de șeful statului.
Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 și care conform legislației în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidențial.