UE impune Belarusului sancțiuni în 7 sectoare economice, în urma deturnării avionului Ryanair

UE impune Belarusului sancțiuni în 7 sectoare economice, în urma deturnării avionului Ryanair
scris 21 iun 2021

Uniunea Europeană a decis să impună sancțiuni în șapte sectoare economice Belarului, cu scopul de a ”afecta sursele de venit ale regimului lui Aleksandr Lukașenko”, declară - după luarea acestei decizii ”în unamimitate” de către miniștrii de Externe din UE, la Luxemburg - doi diplomați pentru AFP.

Această consolidare vizează să sancționeze deturnarea unui avion de linie al companie irlandeze low-cost Ryanair în vederea arestării jurnalistului Roman Protasevici și reprimarea opoziției, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi, însă UE este pe aceeași linie. Am stabilit linia la summitul european, iar azi (luni) am înscris”, a declarat AFP șeful diplomației Luxemburgului, Jean Asselborn.

Rusia a votat legea care obligă marile companii americane de internet să-și deschidă birouri locale CITEȘTE ȘI Rusia a votat legea care obligă marile companii americane de internet să-și deschidă birouri locale

”Avem sancțiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancțiuni în șapte sectoare economice, de la armament, la tutun și la îngrășăminte, adică potasiu”, a precizat el.

”Aceste măsuri vor afecta în mod masiv Belarusul și veniturile statului și, astfel, fondurile de care depind Lukașenko și regimul său”, a subliniat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Miniștrii confirmă acordul politic la care au ajuns vineri capitalele cu privire la sectoarele economice vizate, iar acte juridice urmează să fie finalizate în Consiliul European prevăzut la 24-25 iunie, ”dacă totul merge bine”, a declarat un diplomat implicat în negocieri.

Ei își pun totodată ”amprenta” prin adăugarea a 78 de nume și opt entități pe lista cu oficiali belaruși sancționați din cauza reprimării opoziției, dintre care șapte sunt implicați în deturnarea zborului Ryanair în vederea arestării a doi pasageri, jurnalistul Roman Protasevici și partenera sa rusoiscă Sofia Sapega.

Orban acuză UE că se transformă într-un \'\'imperiu\'\' CITEȘTE ȘI Orban acuză UE că se transformă într-un ''imperiu''

Între cele 78 de persoane vizate de sancțiuni se află miniștrii Transportului și Apărării, potrivit unor diplomați, scrie Reuters.

”Azi aprobăm pachetul noilor sancțiuni, cel mai larg, de 86 de persoane și entități”, a anunțat presei, la sosirea la reuniunea de la Luxemburg, șeful diplomației europene Josep Borrell.

Potrivit unor diplomați europeni, aceste măsuri ar putea să fie artiiculate cu sancțiuni similiare impuse de alte țări occidentale, precum Marea Britanie și Statele Unite.

UE urmează să înceteze importuri ale anumitor tipuri de potasă și de produse petroliere din belarus sau reexportate din Belarus ca diesel, confirmă mai multe surse AFP.

Uniunea urmează totodată să interzică importul unor produse destinate fabricilor de tutun, precizează acesta.

Rusia lucrează la un vaccin contra COVID sub formă de gumă de mestecat. Unitatea militară implicată, pe lista neagră a SUA din cauza dezvoltării de arme chimice și biologice CITEȘTE ȘI Rusia lucrează la un vaccin contra COVID sub formă de gumă de mestecat. Unitatea militară implicată, pe lista neagră a SUA din cauza dezvoltării de arme chimice și biologice

Prin sancțiuni se interzice, de asemenea, acordarea oricărui împrumut bancar statului belarus, Băncii centrale belaruse sau băncilor și entităților deținute majoritar de stat.

Se interzice totodată vânzarea anumitor produse financiare - titluri de valoare mobiliară, servicii de investiții și produse de asigurări.

UE își consolidează, de asemenea, embargoul impus armamentului, incluzând arme de vânătoare și sport, și interzice vânzarea de bunuri cu dublu uz civil și militar și materiale de supraveghere.

Statele Unite s-au alăturat Uniunii Europene, Marii Britanii și Canadei în adoptarea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mișcării de opoziție de către regimul președintelui Aleksandr Lukașenko.

Potrivit unei declarații a Departamentului american al Trezoreriei, citată de Reuters, 16 persoane și cinci entități au fost incluse pe lista de sancțiuni ca răspuns față de acțiunile guvernului condus de Lukașenko de ''escaladare a violenței și represiunii, inclusiv nechibzuita deturnare forțată a unui zbor comercial Ryanair și arestarea jurnalistului Roman Protasevici''.

În același timp, guvernul de la Londra a anunțat că ''Marea Britanie, în paralel cu SUA, Canada și UE a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și unei entități din cadrul regimului belarus, ca răspuns față de arestarea jurnalistului Roman Protasevici și a (prietenei sale) Sofia Sapega, în urma deturnării ilegale a zborului Ryanair din 21 mai''.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
belarus
ryanair