Uniunea Europeană a furnizat doar 77 de miliarde de euro din cele 144 de miliarde de euro promise Kievului, au calculat experții de la Institutul pentru economie mondială din Kiel, relatează The Moscow Times.
Institutul pentru economie mondială din Kiel a ajuns la această concluzie după ce a analizat promisiunile făcute Ucrainei de 41 de țări, în special state membre ale UE, în perioadă 24 ianuarie 2022 și 15 ianuarie 2024, arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Cu toate acestea, decalajul dintre angajamentele și alocările UE rămâne foarte mare. Pentru a înlocui complet asistența militară americană în 2024, Europa ar trebui să își dubleze nivelul și ritmul actual de asistență în domeniul armamentului”, susține analiștii de la Institutul Kiel.
România, care și-a reafirmat angajamentul de a rămâne alături de Ucraina la doi ani de la începutul războiului, ocupă locul 29, cu promisiunea de a funiza un ajutor în valoarea de 126 de milioane de euro, potrivit topului făcut de institutul german.
România nu a dezvăluit public niciodată ce ajutor militar a trimis Ucrainei în cei aproape doi ani de război declanșat de Rusia, ceea ce a dat naștere unor controverse și speculații.
România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare și va ajuta la antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16, a precizat Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizație oficială a guvernului de la Kiev pentru combaterea dezinformării, care a publicat luna trecută un videoclip de mulțumire la adresa României.
Și RBC a atras atenția cî la doi ani de la începutul războiului din Ucraina, experții au observat un decalaj între volumele de asistență promisă și efectiv oferită de Occident.
CITEȘTE ȘI ISW: Putin „se pregătește pentru un potențial război convențional pe scară largă împotriva NATO”. Liderul rus a reînființat două districte militareConform calculelor RBC, de la începutul invaziei, SUA au livrat Ucrainei doar aproximativ o treime din tancurile oferite și două treimi din tunurile de artilerie grea promise.
Marea Britanie și-a onorat pe deplin angajamentele, livrând 14 tancuri și 130 de tunuri, în timp ce Danemarca a promis 59 de tancuri, dar nu a livrat încă niciunul.
În total, în primul an de război, țările occidentale au trimis Ucrainei 143 de miliarde de euro sub formă de sprijin militar, economic și umanitar, din care 73,18 miliarde de euro revin SUA.
Washingtonul este lider și în sectorul armamentului, alocând Ucrainei 44,34 miliarde de euro, urmat de Marea Britanie (4,89 miliarde de euro), Polonia (2,43 miliarde de euro) și Germania (2,36 miliarde de euro).
CITEȘTE ȘI Zăcământ important de hidrogen descoperit în AlbaniaPolonia a oferit Ucrainei cele mai multe tancuri, 264 din cele 324 promise. Pe locul al doilea s-a situat Cehia, care a predat toate cele 90 de vehicule promise. Germania a furnizat 48 de tancuri din cele 55 anunțate. Cea mai mare parte a artileriei grele a fost cedată de Statele Unite - 218 unități din cele 301 promise.
La mijlocul lunii februarie, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renault-Basso, a declarat că sprijinul financiar acordat Ucrainei după invazia rusă a depășit amploarea asistenței pe care Statele Unite au oferit-o țărilor din Europa postbelică.
În ceea ce privește cota din PIB a beneficiarilor, sprijinul Ucrainei este „mult mai mare în termeni reali decât Planul Marshall după cel de-al Doilea Război Mondial", a spus ea.
Sprijinul extern a fost „gigantic", întrucât a finanțat 50% din bugetul ucrainean, a adăugat Renault-Basso.