Ucraina va cere luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, la o zi după ce Vladimir Putin a făcut noi declarații împotriva Occidentului, acuzându-l că vrea sî „divizeze Rusia istorică”, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Ucraina intenționează să ceară luni excluderea Rusiei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, potivit G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Ne vom exprima oficial poziția noastră. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul să rămână membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și să fie prezentă la ONU?”, a spus el, vorbind târziu în noaptea de Crăciun, în timpul unui maraton televizat la nivel național.
„Avem un răspuns convingător și argumentat: nu, nu are.”
Cu o zi înainte, președintele rus a încercat să justifice ofensiva militară a Kremlinului împotriva Ucrainei, care durează de mai bine de 10 luni, dar care încă nu a atins obiectivele Rusiei.
„Totul se bazează pe politica adversarilor noștri geopolitici, care urmăresc să divizeze Rusia, Rusia istorică”, a denunțat Vladimir Putin într-un interviu.
Președintele rus folosește în mod regulat conceptul de „Rusia istorică” pentru a justifica intervenția militară în Ucraina prin necesitatea de a-i reuni pe ucraineni și pe ruși ca un singur popor.
„Ei au încercat întotdeauna să facă acest lucru, încearcă să o facă și acum, dar obiectivul nostru este cu totul altul: să unim poporul rus”, a spus el.
Potrivit lui Vladimir Putin, armata rusă „acționează în direcția corectă” în Ucraina.
CITEȘTE ȘI Talibanii le interzic femeilor să lucreze în ONG-uri naționale și internaționaleȘi a promis că trupele rusești vor elimina sistemul de apărare antiaeriană Patriot, pe care Kievul l-a obținut săptămâna aceasta de la americani.
„Bineînțeles că îl vom distruge, 100%”, a declarat Vladimir Putin, la trei zile după ce a afirmat că armata sa va găsi „un antidot” pentru a contracara „acest sistem destul de vechi”.
Pe lângă sistemul Patriot, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a încheiat vizita în Statele Unite cu promisiunea unui pachet de ajutor de 45 de miliarde de dolari în următorul buget federal american.
În timp ce statul major rus a confirmat că urmărește să cucerească întreaga regiune industrială Donețk, Zelenski a promis să recucerească cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia la sfârșitul lunii septembrie – Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson -, precum și peninsula Crimeea, anexată în 2014.
Sfârșit de an „sumbru”
El a dat vina pe „teroriștii” ruși care au bombardat centrul orașului Herson, un oraș din sudul Ucrainei recucerit la 11 noiembrie după opt luni de ocupație de către trupele Moscovei.
Piața centrală și străzile adiacente au fost bombardate, ucigând cel puțin 10 persoane și rănind 55, un act de „teroare”, potrivit lui Zelenski.
Președintele ucrainean a mulțumit „tuturor celor care au venit la Herson pentru a ajuta” la „salvarea răniților”.
De asemenea, el le-a cerut ucrainenilor să fie pregătiți pentru noi atacuri până la sfârșitul anului. „Trebuie să fim conștienți că inamicul nostru va încerca să facă acest moment întunecat și dificil”.
Vladimir Saldo, șeful administrației pro-ruse din Herson, a dat vina pe armata ucraineană pentru atac, afirmând că este vorba despre „o provocare bolnăvicioasă care are ca scop să dea vina pe forțele armate ale Federației Ruse”.
Respingerea „influenței rusești”
Duminică, la Kiev, creștinii ortodocși au sărbătorit Crăciunul alături de catolici, un semn puternic de sfidare față de autoritățile religioase ruse, care vor sărbători peste două săptămâni nașterea lui Iisus Hristos.
„Războiul ne-a adus atât de multă suferință”, a declarat pentru AFP Olga Stanko, credincioasă într-o biserică din centrul orașului. „Nu putem rămâne sub influența Rusiei”, a adăugat ea, în condițiile în care conflictul militar s-a mutat pe teren religios în ultimele săptămâni.
Ucraina, o țară a cărei populație este predominant ortodoxă, este divizată între o Biserică dependentă de Patriarhia Moscovei – care a anunțat că rupe legăturile cu Rusia la sfârșitul lunii mai din cauza ofensivei rusești – și o Biserică independentă de controlul rusesc.
Aceasta din urmă a fost creată la sfârșitul anului 2018 și a jurat credință Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, care își are sediul la Istanbul.
În timpul tradiționalului său mesaj de Crăciun din Piața Sfântul Petru din Roma, Papa Francisc a cerut „reducerea la tăcere a armelor” pe teritoriul ucrainean.