Ucraina trebuie să fie pregătită să exporte cereale aproape în exclusivitate prin porturile sale de la Dunăre, deoarece Rusia blochează practic livrările prin porturile de la Marea Neagră, a anunțat Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina, informează Reuters.
În luna iulie a anului trecut, ONU și Turcia au intermediat un acord între Moscova și Kiev privind trecerea în siguranță a cerealelor din Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia rusească și de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moscova a amenințat că nu va prelungi acordul dincolo de data 18 iulie dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe, inclusiv eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești. Potrivit oficialilor ruși, promisiunile de susținere a exporturilor Rusiei nu s-au materializat.
"În condițiile în care Rusia blochează efectiv funcționarea coridorului de cereale, trebuie să fim pregătiți să trecem aproape întregul volum de export al noii recolte prin porturile dunărene", a scris pe Facebook, directorul adjunct al Autorității Porturilor Maritime din Ucraina, Dmitro Barinov.
Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale și oleaginoase însă atât producția cât și exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul țării și a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon. În anul calendaristic 2022, producția de cereale a Ucrainei a scăzut până la 53 milioane de tone, de la un nivel record de 86 milioane de tone în 2021. Ministerul Agriculturii de la Kiev estimează că în acest an producția ar putea să scadă până la 46 de milioane de tone.
Chiar și în condițiile diminuării recoltei, Ucraina va avea nevoie să exporte peste 30 de milioane de tone de cereale, milioane de tone de uleiuri vegetale și oleaginoase.
Dacă ar exista un coridor de cereale funcțional, aproximativ jumătate din exporturile agricole ucrainene ar ieși prin porturile de la Marea Neagră, în timp ce un sfert ar trece prin porturile sale dunărene și un alt sfert prin frontiera terestră de vest.
În cursul acestei luni, Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a precizat că cele trei porturi de la Dunăre au exportat o cantitate record de trei milioane de tone de alimente numai în luna mai. Comparativ, o serie de surse citate de Reuters au dezvăluit că pe toată perioada anului 2021 cele trei porturi ucrainene de la Dunăre au procesat 5,5 milioane de tone de marfă.
Oficialii ucraineni din domeniul transporturilor spun că volumele de export ar putea fi mai mari dacă canalul său Bâstroe de pe Dunăre ar fi adâncit. În urmă cu o lună, un înalt oficial ucrainean declara că autoritățile de la Kiev ar dori să înceapă lucrările pentru a adânci canalul Bâstroe încă din acest an.