Ucraina caută cumpărători pentru zahăr, cota de export în UE este aproape epuizată

Ucraina caută cumpărători pentru zahăr, cota de export în UE este aproape epuizată
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2024

Ucraina își va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de Uniunea Europeană pentru întregul an 2024 și în aceste condiții va trebui să-și reducă suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr, cu aproape 20%, dacă nu va găsi alte piețe de export, a declarat pentru Reuters un înalt oficial ucrainean.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus mai multe măsuri destinate limitării intrărilor de produse agroalimentare din Ucraina, în încercarea de a calma protestele fermierilor nemulțumiți de afluxul de importuri ucrainene ieftine apărut după debutul invaziei rusești, arată Agerpres.

Bulgaria a devenit o țintă pentru studenții germani la medicină CITEȘTE ȘI Bulgaria a devenit o țintă pentru studenții germani la medicină

Propunerea executivului comunitar, care are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre UE și Parlamentului European, introduce o așa-numită frână de urgență pentru cele mai sensibile produse (carne de pasăre, ouă și zahăr) permițând aplicarea de tarife vamale dacă importurile depășesc nivelul mediu din ultimii ani.

Adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoțki, a declarat pentru Reuters că țara sa, care în 2024 intenționează să rafineze 1,8 milioane de tone de zahăr, va putea să exporte 262.000 de tone de zahăr în blocul comunitar pe întreg parcursul anului 2024.

"Cel mai probabil, până la data de 5 iunie, încă înainte de intrarea în vigoare a acestei potențiale decizii, cota va fi utilizată și nu vom mai putea exporta spre UE până la 1 ianuarie 2025", a spus Taras Vîsoțki. Acesta a adăugat că, de la începutul anului și până în prezent, Ucraina a exportat 220.000 de tone de zahăr spre UE.

A scăzut numărul turiștilor români care și-au petrecut vacanța de iarnă în Bulgaria, dar a crescut numărul italienilor și germanilor CITEȘTE ȘI A scăzut numărul turiștilor români care și-au petrecut vacanța de iarnă în Bulgaria, dar a crescut numărul italienilor și germanilor

Oficialul a mai spus că marii producătorii ucraineni de zahăr încearcă să găsească noi piețe pentru producția lor, iar Orientul Mijlociu și Africa de Vest sunt posibile destinații atractive.

Vîsoțki a precizat că 30% din exporturile de zahăr ale Ucrainei în luna aprilie au mers spre țări non-UE precum Camerun, Turcia, Israel și Guineea.

Xi Jinping vine în Ungaria CITEȘTE ȘI Xi Jinping vine în Ungaria

"Sunt analizate de asemenea țările asiatice. Dar în acest caz un factor important este Canalul Suez", a precizat Vîsoțki. Atacurile lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roșie au dus la încetinirea schimburilor comerciale dintre Asia și Europa via Canalul Suez.

Vîsoțki a informat că în 2024 fermierii ucraineni au menținut nemodificată suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr, la aproximativ 240.000 de hectare, însă este posibil ca în 2025 această suprafață să fie redusă cu 20% dacă producătorii de zahăr nu vor găsi cumpărători pentru marfa lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
zahar